Gepidska Kraljevina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kraljevina Gepida
(nedostaje slika zastave) (nedostaje slika grba)
Zastava Grb

Gepidska Kraljevina u svom najvećem obimu (539-551. godine)
Geografija
Kontinent Evropa
Regija Srednja Evropa, Balkan
Glavni grad Sirmijum[1]
Društvo
Vladavina
Oblik vladavine Kraljevina
Titula vladara Kralj
Vladar Ardarih
Istorijsko doba Srednji vek
Osnivanje 454.
Prestanak 567.
Događaji
Prethodnici i naslednici
Prethodile su: Nasledile su:
Hunski kaganat Avarski kaganat


Gepidska kraljevina je naziv za državu koja je postojala u srednjoj Evropi između 5. i 6. veka. Osnovali su je Gepidi, narod germanskog porekla. Pre stvaranja kraljevine, Gepidi su bili pod vlašću Hunskog kaganata, ali su, pobedivši Hune u bici na reci Nedao 454. godine, zbacili hunsku vlast i stvorili sopstvenu državu.

Istorija

[uredi | uredi kod]

Gepidska kraljevina je prvobitno obuhvatala prostore istočno od reke Tise i severno od reke Dunav, a sa Rimskim carstvom je sklopila častan mir. Kraljevina potom proširuje svoju teritoriju na zapad, zauzimajući Srem, Bačku i severno Potisje. Usledila su rivalstva sa Ostrogotima, pri čemu Gepidi gube bitke i bivaju potisnuti iz Srema.

Gepidska kraljevina zenit dostiže oko 537. godine kada ponovo zauzima Srem, kao i okolinu Beograda. Grad Sirmijum (današnja Sremska Mitrovica) postaje središte gepidske države, a gepidski kralj Kunimund kovao je zlatnike u ovom gradu.[1] U svom najvećem obimu Gepidska kraljevina je obuhvatala delove današnje Srbije, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Slovačke i Ukrajine.

Vizantijsko carstvo se 546. godine udružuje sa Langobardima (poznatim i kao Lombardi) da bi pobedilo Gepide. Gepidi su slabili u borbi sa Langobardima, koji su se, nakon pada kraljevine Ostrogota, naselili na prostore današnje Slavonije, severne Bosne i zapadne Mađarske. Time se otvarao prostor prodoru Slovena i Avara. Godine 552. Langobardi su porazili Gepide u jednoj bici, ali neprijateljstva su se nastavljala.

Langobardi pozivaju Avare da im pomognu u borbi protiv Gepida. Avari su to učinili sa takvim uspehom i surovošću da su Langobardi, uplašeni novim saveznicima, otišli prema Apeninskom poluostrvu (zaustavili su se u današnjoj Lombardiji, kojoj su dali ime). Avari su time konačno porazili i porobili Gepide 567. godine, otvorivši potpuno prostor prodoru Slovena. Nakon pada Gepidske kraljevine, njene teritorije su podeljene između Avarskog kaganata i Vizantije.

Kraljevi

[uredi | uredi kod]

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Reference

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Dragan Brujić, Vodič kroz svet Vizantije, Beograd, 2004.
  • The Times History of Europe, Times Books, London, 2002.

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]