Gebhard od Salzburga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Blaženi Gebhard od Salzburga (cca. 1010 – 15. jun 1088), ponekad navođen i kao Gebhard od Helfensteina, bio je nadbiskup Salzburga od 1060. do smrti. Poznat je kao jedan od najžešćih protivnika kralja Heinricha IV za vrijeme spora o investituri.

O Gebhardovom porijeklu se malo zna. Bio je rodom iz Švapske; prema Gabrielu Bucelinu bio je član plemićke Helfenstein, ali ti navodi nisu potvrđeni. Gebhard se navodno obrazovao u Parizu. Ono što se zna jest da je 1055. zaređen u Salzburgu te je kasnije postao kapelan cara cara Heinricha III. Istakao se odanošću Salijskoj dinastiji, kojoj je služio kao izaslanik na bizantskom dvoru u Carigradu, kao i carski kancelar.

Za nadiskupa je izabran 30. jula 1060. Tamo se istakao reogranizacijom sistema crkvene desetine koje su plaćali koruški seljaci, te osnivanjem i reorganizacijom samostana i izgradnjom tvrđava. Iako je godine 1075. podržao kralja Heinricha IV u saksonskom ustanku, u sporu o investituri je stao na stranu njegovih neprijatelja. Odbio je doći na Sinod u Wormsu i umjesto toga je podržao pobunjene kneževe na skupštini u Treburu. Čak i nakon careve kapitulacije u Canossi nastavio je podržavati izbor protiv-kralja Rudolfa od Rheinfeldena u martu 1077. Zbog toga su kraljevske trupe opustošile njegovu nadbiskupiju, a Gebhard je protjeran i na njegovo mjesto postavljen anti-nadbiskup Berthold od Moosburga. Gebhard se u Salzburg vratio tek nedugo prije smrti, uz pomoć bavarskog vojvode Welfa I.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Amon, Karl, 1991: Die heiligen Bischöfe und Erzbischöfe der Kirche von Salzburg. In: Sursum Corda, Festschrift für P. Harnoncourt.
  • Karner, Pius, 1913: Austria Sancta. Die Heiligen und Seligen Salzburgs. Vienna.
  • Tomek, Ernst, 1935-59: Kirchengeschichte Österreichs. Innsbruck/Vienna/Munich: Tyrolia.
  • Wimmer, Otto, Melzer, Hartmann, Gelmi, Josef (eds.), 2002: Gebhard Erzb. von Salzburg. In: Lexikon der Namen und Heiligen. Hamburg: Nikol. ISBN 3-933203-63-5
  • Wodka, Josef, 1959: Kirche in Österreich. Wegweiser durch ihre Geschichte. Vienna: Herder.
  • Wodka, Josef, 1960: Gebhard EB v. Salzburg. In: Lexikon für Theologie und Kirche. 2nd edition, vol. 4. Freiburg i. B.: Herder.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Balduin
nadbiskup Salzburga
1060–1088
Slijedi:
Thiemo