GPU (film)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
GPU
Režija Karl Ritter
Producent Karl Ritter
Scenario Karl Ritter,
Felix Lützkendorf,
Andrews Engelmann
Uloge
Muzika Herbert Windt
Fotografija Igor Oberberg
Montaža Conrad von Molo
Studio Universum-Film AG Berlin (Ufa)
Datum(i) premijere
14. august 1942 (1942-08-14)
Trajanje 99 min.
Zemlja Treći rajh Njemačka
Jezik njemački

GPU, također poznat i pod podnaslovom Grauen, Panik, Untergang (doslovno "Užas, panika, propast"), te ponekad na engleskom govornom području navođen s naslovom The Red Terror (doslovno "Crveni teror") je njemački crno-bijeli špijunski film snimljen 1942. u režiji Karla Rittera, poznat kao jedno od rijetkih ostvarenja tog žanra iz doba Trećeg rajha, odnosno napravljeno u jeku drugog svjetskog rata.

Protagonistica, čiji lik tumači Laura Solari, je agentica sovjetske tajne službe GPU koja kao dio dobro ogranizirane mreže pod krinkom diplomacije i raznih pacifističkih organizacija djeluje po raznim evropskim zemljama pred rat izvodeći atentate i terorističke akcije. Radnja prikazuje kako je ona, zapravo, u GPU ušla kako bi pronašla i ubica jednog od njenih vođa, koji joj je za vrijeme Revolucije ubio roditelje, te kako će par GPU-ovih žrtava, koji je zaglavio u tajnom zatvoru u Rotterdamu, osloboditi za vrijeme njemačke invazije Nizozemske 1940. godine.

Snimanje filma je počelo nakon što je u ljeto 1941. izbio sukob između nacističke Njemačke i SSSR. Zbog toga je imao izrazitu propagandnu notu, odnosno svrha mu je bila ukazati na nužnost uništenja SSSR i njegovog subverzivno-represivnog aparata. Film je producirao i režirao Ritter, koji je kao dugogodišnji član NSDAP uživao reputaciju jednog od ideološki najortodoksnijih njemačkih sineasta tog doba. Sve se to odrazilo na sadržaj filma koji su kasniji kritičari proglasili jednim od primjera najmanje suptilne, odnosno "najsirovijim" od svih propagandnih filmova napravljenih u doba Trećeg rajha.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]