G17 Plus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
G17 Plus
Predsednik Mlađan Dinkić
Zamenik predsednika Verica Kalanović
Osnivač Miroljub Labus
Osnovana 2002
Raspuštena 2013
Naslednik Ujedinjeni regioni Srbije
Sedište Trg republike 5/IV, Beograd
Država  Srbija
Ideologija Liberalni konzervativizam[1],
Evropeizam.
Politička pozicija Desni centar
Narodna skupština Republike Srbije
10 / 250
Međunarodno članstvo Internacionalna demokratska unija
Evropska stranka Evropska narodna partija
internet stranica

G17 plus je bivša liberal-konzervativna[1] politička stranka (ranije je bila nevladina organizacija) u Srbiji. Osnovana je decembra 2002. godine. Predsednik stranke je Mlađan Dinkić. Stranka se transformisala ujedinenjem stranka i pokreta u koaliciju Ujedinjeni regioni Srbije koji su od 2013. su postali politička stranka[2], čime je G17 plus kao organizacija prestao da postoji.

Učešće u prvoj vladi Vojislava Koštunice (2004.)[uredi | uredi kod]

Stranka je na vanrednim izborima za Skupštinu Srbije, 28. decembra 2003. dobila 34 poslanička mesta. Nakon dvomesečnih pregovora o formiranju nove srpske Vlade, ušla je u Vladu (3. mart 2004) zajedno sa DSS i SPO-NS, uz manjinsku podršku SPS-a. Šef poslaničke grupe u republičkom parlamentu je bio Miloljub Albijanić

U toj Vladi je imala ministarstvo finansija na čijem čelu je bio Mlađan Dinkić. Posle ostavke vicepremijera, Labusa, na njegovo mesto je došla dotadašnja ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ivana Dulić-Marković, koja je 9. septembra izabrana za potpredsednicu stranke. Na njeno mesto ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, došao je Goran Živkov, takođe član ove partije. Takođe je držala i ministarstvo zdravlja na čijem je čelu dr Tomica Milosavljević, koji je ostao potpredsednik stranke i nakon Izborne skupštine.

Radovan Jelašić, funkcioner stranke, nalazio se na mestu guvernera Narodne banke Srbije.

Prvog oktobra 2006. G17 PLUS je dala ostavke na sva ministarska mesta. Ostavke su u Skupštini usvojene 9. novembra, što je dovelo do novih izbora 21. januara 2007.

Učešće u drugoj vladi Vojislava Koštunice (2007.)[uredi | uredi kod]

G17 plus je u Vladi od 15. maja 2007. godine (Demokratska stranka Srbije, Demokratska stranka, G17 plus i Nova Srbija ) imala ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (Mlađan Dinkić), ministarstvo zdravlja (Tomica Milosavljević), ministarstvo za omladinu i sport (Snežana Samardžić-Marković) i ministarstvo nauke (Ana Pešikan).

Učešće u vladi Mirka Cvetkovića (2008.)[uredi | uredi kod]

Nakon izbora 11. maja 2008. godine, na kojima je učestvovala kao deo koalicija Za evropsku Srbiju (ZES), G17 PLUS osvojila je 24 poslaničkih mesta u republičkoj skupštini. Šef poslaničke grupe je Suzana Grubješić.

G17 plus je u Vladi od 7. jula 2008. godine pored resora koje je imala i u prethodnoj vladi - ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (Mlađan Dinkić, koji je ovaj put bio i potpredsednik Vlade), ministarstvo zdravlja (Tomica Milosavljević), ministarstvo za omladinu i sport (Snežana Samardžić-Marković), dobila i ministarstvo kulture (Nebojša Bradić), ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić) i ministarstvo za Nacionalni investicioni plan (Verica Kalanović), dok je resor nauke prepušten koalicionim partnerima (DS).

Početkom 2011. godine došlo je do neočekivanih promena u vladi. Ubrzo nakon što je u krajem januara dugogodišnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević podneo ostavku (iz ličnih razloga), usledilo je i razrešenje/ostavka ministra ekonomije i regionalnog razvoja i potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića a s njim se solidarisala i ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, koja je (takođe) podnela ostavku.

Radovan Jelašić je do 2010. bio na mestu guvernera Narodne banke Srbije.

Učešće u vladi Ivice Dačića (2012.)[uredi | uredi kod]

G17 plus je učestvovao u Vladi Ivice Dačića, čiji je potredsednik bio Aleksandar Vučić, sve do rekontrukcije Vlade 2012. godine. Na izbore stranka je izašla u okviru koalicije Ujedinjeni regioni Srbije. Stranka je o voj vladi imala potpredsednika za evropske integracije (Suzana Grubješić) i dva ministarska resora - ministarstvo finansija i privrede (Mlađan Dinkić) i ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave (Verica Kalanović).

Istaknuti članovi[uredi | uredi kod]

Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije u 8. sazivu parlamenta (2008-2012. godina)[uredi | uredi kod]

Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije formirana je 14. marta 2011. u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Poslaničku grupu čine sledeći narodni poslanici:

Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije u 9. sazivu parlamenta (od 2012. godine) (nakon rekonstrukcije Vlade)[3][uredi | uredi kod]

Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije u Narodnoj skupštini Republike Srbije čine poslanici članovi G17 plus i drugih stranaka - uglavnom članova koalicije Ujedinjeni regioni Srbije. Poslaničku grupu čine sledeći narodni poslanici: Iz G17 plus:

Iz Zajedno za Šumadiju:

Iz Živim za Krajinu:

Organizacija stranke[uredi | uredi kod]

G17 plus je organizovana po teritorijalnom principu. Svi organizacioni oblici stranke u svom sastavu, po pravilu, imaju 30% manje zastupljenog pola. Organizacioni oblici stranke su mesni, opštinski, gradski i pokrajinski odbori.

Mesni odbor[uredi | uredi kod]

Mesni odbor je deo opštinskog odbora i obuhvata teritoriju jedne mesne zajednice. G17 plus ima 834 mesna odbora. Mesni odbor bira predsednika mesnog odbora koji dalje kooordinira radom mesnog odbora.

Opštinski odbor[uredi | uredi kod]

Opštinski odbor je osnovni organizacioni oblik stranke. G17 plus ima 165 opštinskih odbora, od 168 opština koliko postoji u Srbiji. Svi članovi opštinske organizacije biraju članove opštinskog odbora na Izbornoj skupštini opštinske organizacije i to 5% od broja članova opštinske organizacije. Spisak opštisnkih odbora G17 plus

Gradski odbor[uredi | uredi kod]

Gradski odbor se formira za područje grada koje u svom sastavu ima više opštine. G17 Plus ima 24 gradska odbora.

Pokrajinski odbor[uredi | uredi kod]

Pokrajinski odbor se formiraju za područja pokrajine Republike Srbije.

Bivši članovi[uredi | uredi kod]

  • Miroljub Labus - osnivač i prvi predsednik stranke (2002-2006), bivši guverner Narodne banke Srbije i potpredsednik Vlade Srbije, napustio stranku i povukao se iz politike 2006. godine.

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Šablon:Političke stranke