Filip II Filoromej

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Filip II. Filoromej[α 1] (fl. 6664. pne.) je bio poslijednji vladar Seleukidskog Carstva do Pompejovog osvajanja Sirije odnosno do pada regije pod Rimskom Carstvu.

Biografija[uredi | uredi kod]

Bio je sin vladara Filipa I. Filadelfa, a vladao je dijelovima Sirije ranih 60-ih godina pr. Kr. kao kralj–klijent rimskog generala Gneja Pompeja. Tražio je naklonost rimskog vojskovođe, što ga je stavilo u konkurenciju sa svojim rođakom Antiohom XIII., kojeg je istjerao iz kraljevstva uz pomoć stanovništva svoje prijestolnice, Antiohije, i uz podršku jednog vladara Kilikije. Godine 64. pne. Pompej je zbacio Antioha XIII. s prijestolja i pripojio Siriju Rimskoj Republici. Filip II. je još neko vrijeme vladao Kilikijom.

Godine 56. pne. je pokušao sebi osigurati prijestolje Ptolomejskog kraljevstva Egipta ženidbom s princezom Berenikom IV., ali je rimski namjesnik u Siriji, Aulus Gabinius, poništio brak. Ne zna se što se dogodilo s Filipom II. nakon tog događaja. Neki povjesničari vjeruju da ga je Gabinije dao pogubiti.

Iako je Filipov lik historijski beznačajan, s njim je izumrla dinastija Seleukida, koja je jedanaest generacija vladala dijelom helenističkog svijeta (31163. pne.).

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. ant. grč. Φίλιππος ὁ Φιλορωμαῖος, Phílippos ho Philorōmaîos; lat. Philippus Philoromaeus, doslovce «ljubitelj Rima». Bio je također zvan Βαρύπους (Barypos), «teška noga».

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Primarni[uredi | uredi kod]

Sekundarni[uredi | uredi kod]

Prethodnik:
Antioh XIII
Seleukidski vladar
Filip II Filoromej
(6563. pne.)
Nasljednik:
Gnaeus Pompeius
(Syria, Rimsko Carstvo)