Fear and Desire

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fear and Desire
kino-poster
RežijaStanley Kubrick
ProducentStanley Kubrick
ScenarioHoward Sackler
NaracijaDavid Allen
Uloge
MuzikaGerald Fried
FotografijaStanley Kubrick
MontažaStanley Kubrick
DistribucijaJoseph Burstyn
Datum(i) premijere
31. 3. 1953 (1953-03-31) (New York)
Trajanje62 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet53.000 $[1]

Fear and Desire (sh. Strah i žudnja) je američki crno-bijeli ratni fim snimljen 1953. godine u režiji Stanleya Kubricka, poznat kao njegov cjelovečernji debi, ali i najopskurnije ostvarenje njegove filmografije.

Protagonisti su grupa vojnika fiktivne neimenovane zemlje koja se tokom rata našla iza neprijateljskih linija. Radnja prikazuje njihove napore da se vrate kući, ali kako ih u tome omete djevojka (čiji lik tumači Virginia Leith) koja na njih nabasa.

Scenario za film je napisao Howard Sackler, Kubrickov prijatelj iz srednje škole. Kubrick, koji je prije toga bio režirao dva kratka dokumentarna filma, je prije početka produkcije dao otkaz na mjesto fotografa u njujorškom časopisu Look. Sredstva za film je originalno prikupio od rodbine i prijatelja. Snimanje, koje je obavljeno na lokacijama u Kaliforniji su obilježili tehnički problemi, a kasnije i upeterostročenje budžeta.

Usprkos svega, kada je premijerno prikazan u New Yorku, Fear and Desire je dobio dobre kritike, a uglednog kritičara Jamesa Ageeja je toliko oduševio da je, prema apokrifnim navodima, Kubricka pozvao na piće kako bi mu lično izrazio oduševljenje. Publika, međutim, film nije dobro primila. Kubrick je, kako bi pokrio troškove, bio prisiljen snimiti The Seafarers, promotivni film po narudžbi pomorskog sindikata. Nekoliko mjeseci kasnije je umro Joseph Burstyn, glavni distributer filma, a nakon čega se Kubrick posvetio snimanju svog drugog i nešto uspjelijeg filma Killer's Kiss. Sam Fear and Desire je nakon toga postao gotovo potpuno nedostupan, a što se ponekad tumačilo time da je Kubrick, nezadovoljan svojim prvijencem, otkupio sve kopije. Tek 1993. je prikazan na Telluride festivalu, a godine 2014. je izdano DVD-izdanje.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Stafford, Jeff. „Fear and Desire (1953) - Articles”. Turner Classic Movies. Pristupljeno December 4, 2014. 
Literatura

Vanjske veze[uredi | uredi kod]