Fête de la musique

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Fête de la musique
Svjetski dan muzike
Raga du soir au Collège des Bernardins (4730079050).jpg
žanr svjetska muzika
datum 21. juna
lokacija Francuska, svijet
aktivne godine od 1981.
osnivač Joel Cohen
website
Fête de la Musique

Fête de la musique [ˈfɛt də la myˈzik] (franc.: Fešta muzike, Praznik muzike) ili Svjetski dan muzike (engl. World Music Day), godišnja muzička proslava koja se širom svijeta obilježava prvog dana ljeta, 21. juna.

Koncept cjelodnevne muzičke proslave na dane solsticija izvorno je osmislio američki muzičar Joel Cohen, koji je dvije sezone proveo kao producent muzičkih radijskih programa na francuskom nacionalnom radiju France Musiqueu.[1] Francuski ministar kulture Jack Lang ideju je potom adaptirao kao nacionalnu proslavu svakog 21. juna i učinio je službenom. Festival se poslije počeo slaviti u 120 zemalja širom svijeta.[2]

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

U oktobru 1981. Maurice Fleuret postao je direktor za muziku i ples na zahtjev ministra kulture Jacka Langa i primijenio njegove refleksije o muzičkoj praksi i njezinoj evoluciji: »muzika svugdje i koncert nigdje«. Kada je otkrio, u studiji o kulturnim navikama Francuza iz 1982., da pet milijuna ljudi, svako drugo dijete, svira muzički instrument, počeo je sanjati o načinu kako da ljude izvede na ulice. To se prvi put dogodilo u Parizu 1982. kao Fête de la Musique.

Galerija[uredi - уреди | uredi kôd]

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]