Evo Morales

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Evo Morales
Rođenje26. 10. 1959. (1959-10-26) (dob: 64)

Huan Evo Morales Aima (Juan Evo Morales Aima) (rođen 26. 10. 1959.) je bolivijski levičarski političar i vođa domorodaca koji je od 2005. do 2019. bio predsednik Bolivije. Morales, koji gro svoje podrške uživa među bolivijskim Indijancima i njihovim potomcima, kao i među kokalerosima (uzgajivači biljke koka) je takođe vođa partije MAS (pokret za socijalizam). Njegov predsednički mandat je obeležio značajan napredak na polju životnog standarda najširih slojeva stanovništva, ali i optužbe za autoritarnost, kršenje ljudskih prava i izborne prevare, uključujući kontroverzne predsedničke izbore u oktobru 2019. posle kojih je došlo do masovnih protesta i vojnog puča u kome je svrgnut.

Biografija[uredi | uredi kod]

Morales je rođen u porodici iz etničke grupe Ajmara [1] Arhivirano 2006-02-13 na Wayback Machine-u u Orinoki, rudarskom gradu u Oruru. Ranih osamdesetih njegova porodica je migrirala u tropske ravnice istočne Bolivije. Naselili su se u Čapareu gde su se bavili poljoprivredom, između ostalog i uzgajanjem koke. Tokom ekonomskih reformi devedesetih bivši rudari su počeli da se bave uzgajanjem koke i da doprinose porastu uloge Bolivije u proizvodnji i krijumčarenju droge.

Lider kokalerosa, Morales, je izabran u parlament 1997. godine kao predstavnik provincije Čapare. Dobio je 70% glasova u provinciji.

Na izborima 2002. godine Morales je bio drugi, što je predstavljalo uznemiravajuće iznenađenje za tradicionalne bolivijske partije. Taj njegov uspeh je proslavilo domorodačko stanovništvo u celoj Južnoj Americi. Morales je postigao relativni uspeh i pored komentara ambasadora SAD-a uperenih protiv njega tokom izborne kampanje. Kasnije je Morales tvrdio da mu je ta negativna kampanja ustvari pomogla, jer je "probudila savest naroda".

Zbog velikog nezadovoljstva i nemira u narodu, bolivijski kongres je odlučio da izbore planirane za 2007. godinu održi u decembru 2005.

Evo Morales je bio ubedljivi pobednik ovih izbora, sa 54% glasova.

Ideologija[uredi | uredi kod]

Citat:

„Najveći neprijatelj čovečanstva je kapitalizam. On uzrokuje pobune poput ove naše, pobune protiv sistema, protiv neoliberalnog modela koji predstavlja divlji kapitalizam. Ako celi svet ne spozna ovu realnost, nacionalne države neće biti u stanju da obezbede minimalne uslove za zdravlje, obrazovanje i ishranu, i tada su svaki dan osnovna ljudska prava prekršena.“

Morales često spominje da Slobodna američka zona trgovine, koju su osnovale SAD, predstavljaju "sporazum kojim se legalizuje kolonizacija Amerike"

Morales je izrazio divljenje prema Rigoberta Menčuu i Fidelu Kastru.

Moralesovi stavovi prema drogi se mogu izraziti jednom rečenicom: "lišće koke nije droga", zapravo žvakanje lišća koke predstavlja lokalnu tradiciju, staru preko 1000 godina među domorodačkim stanovništvom. On takođe smatra da problem droge treba rešavati na strani konzumenata, a ne ne strani proizvođača.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]