Eshin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Eshin
Mramorna bista Eshina
Rođenje389. pne.
Atena
Smrt314. pne,
Samos

Eshin (na grčkom Αἰσχίνης, 389–314. pne.) je bio starogrčki državnik, poznat kao jedan od desetorice atičkih oratora.

Eshin se rodio kao sin skromnog učitelja Atrometa i Glaukotee, žene koja je pomagala pri vjerskoj inicijaciji siromašnih. Kao dijete je pomagao ocu u školi, potom se neuspješno okušao kao glumac, da bi se istakao u vojnim pohodima na Peloponezu (368. pne.), bitci kod Mantineje te Fokionovom pohodu na Eubeju (349. pne.). Zahvaljujući tome, kao i dužnosti zapisničara u Bouleu, stekao je uvjete za početak političke karijere 348. pne.

Nakon pada Olinta pod makedonsku vlast 348. pne. otišao je u Megalopolis kako bi skupštinu Arkadijskog saveza potakao na pokretanje svegrčkog rata protiv Filipa Makedonskog. Kada to nije uspjelo, Eshin je u jesen 347. pne. zajedno s Demostenom i Filokratom otišao u Pelu na Filipov dvor kako bi utanačili mirovni sporazum. Prilikom pregovora je Eshin pokazao toliku sklonost Filipu, da su ga kasnije Demosten i Timarh optužili za veleizdaju. Prilikom suđenja se Eshin branio tako što je Timarha optužio za mladenačko prostituiranje s muškarcima u Pireju, a što ga je učinilo nepodobnim za izricanje optužbi u atenskoj Eklesiji. Njegov govor poznat kao Protiv Timarha - kasnije poznat kao vrijedan izvor podataka o atenskom pravu u 4. vijeku pne. - je urodio plodom, te je umjesto Eshina Timarh osuđen na atimiju.

Demosten je godine 343. pne. ponovno pokrenuo optužbe protiv Eshina, od kojih se on obranio. Godine 339. pne. je Eshin bio jedan od atenskih izaslanika u Amfiktionskoj skupštini, a čiji je govor izazvao tzv. Četvrti sveti rat. Nakon bitke kod Heroneje su Demosten i Eshin jedan drugog optuživali za tu katastrofu. Suparništvo dvojice političara je okončano 330. pne. kada je Demosten odnio konačnu pobjedu.

Eshin je otišao u dobrovoljni egzil na Rodos, gdje je osnovao školu retorike. Potom se preselio na Samos, gdje je i umro.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Wikiizvor
Wikiizvor
Grčki Wikiizvor ima originalni tekst vezan uz ovaj članak: