Engleski pointer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Engleski pointer
Pointer
PorekloEngleska
Osobine
TežinaMužjak20 — 30 kg
Ženka20 — 25 kg
VisinaMužjak60 — 69 cm
Ženka58 — 65 cm
Dlakakratka, glatka i sjajna
Bojalimunska,
bela,
narandžasto-bela,
jetreno-bela i
crno-bela
Životni vek10 — 12 godina
Klasifikacija / standardi
FCIGrupa 7, Sekcija 2 #1standard
AKCSportingstandard
ANKCGroup 3 (Gundogs)standard
CKCGroup 1 - Sporting Dogsstandard
KC (UK)Gundogstandard
NZKCGundogstandard
UKCGun Dogsstandard
Domaći pas (Canis lupus familiaris)

Engleski pointer (engl. English Pointer) je rasa lovačkog psa. Jedan je od nekoliko vrsta pointera. Najčešće se koristi za pronalaženje divljači.

Zajedno sa retriverima i španijelima, pointeri čine jednu veću grupu rasa lovačkih pasa koja se u Britaniji zove gandog (engl. Gundog). Naziv pointer potiče od engleskog glagola to point — „pokazati”, rase ovog tipa i čine kada pronađu lovinu. Ovako psi pokazuju lovcu mesto gde se lovina nalazi i da je postavi u svoj puškomet. Veoma je bitno da ove rase ne uplaše lovinu, odnosno da prilikom pronalaska lovine stoje mirno i njuškom pokazuju na plijen (za razliku od španijela koji istu kada nađu, automatski i „dignu” — mnogi profinjeni lovci sa pointerima smatraju lov sa španijelima „ribolovom sa dinamitom”). Kod ovih rasa lovački instinkt se mora pokazati već u drugom mesecu života, a onda se stavlja akcenat na treniranje mirnoće prilikom „pointiranja”.

Pointerske rase su se prvobitno koristile od strane lovaca koji su svoju lovinu hvatali mrežama. Pas bi se zaledio ili postavio u sebi svojstven položaj (ovako je engleski glagol to set — „staviti”, „postaviti”, dao svim seterima ime), koji je dozvoljavao lovcu da baci mrežu preko lovine.

Kada je u pitanju eksterijer, pointerske rase dolaze u svim mogućim varijetetima krzna, od kratkodlakih pointera, preko oštrodlakih rasa do svilenkastih setera.

Spoljašnjost[uredi | uredi kod]

Mogu biti crno-bele boje, narandžasto-bele, a ni jednobojni beli ili trobojni nisu retkost.

Temperament[uredi | uredi kod]

Vrlo su živahni i izdržljivi psi, pa im je potrebno dosta slobode i kretanja; sa decom i ostalim psima vrlo su miroljubivi i prijatni. Nivo agresivnosti im je toliko nizak da skoro pa i ne postoji.

Zdravlje[uredi | uredi kod]

Imaju nešto osetljiviju kožu od drugih ptičara, pa ih je potrebno češće čistiti od kožnih parazita.

Istorija[uredi | uredi kod]

Karakteristike rase[uredi | uredi kod]

Njuška i rub očiju su crni, a kod pasa limunske boje i kod belih pasa su svetliji. Srednje duge uši postavljene su prilično visoko, tesno priljubljene uz glavu i na donjem delu šiljaste. Rep je srednje dužine, postavljen ravno u visini leđne linije. Dlaka je kratka, glatka i sjajna. Boje: limunska, bela, narandžasto-bela, jetreno-bela i crno-bela. Može biti i jednobojan. Doživi 10 do 12 godina starosti.

Englezi su oplemenili starog španskog goniča. Pointeru je specijalnost traženje, praćenje i ukazivanje. Kada stoji visoko diže glavu i intenzivno prikuplja miris. Traži izuzetno brzo po velikom prostoru i jako se udaljuje od lovca. Kada se postavi na specifičan način stvara jedinstvenu sliku — čini se kao bela tačka u polju (engl. point — „tačka”), po čemu je i dobio ime.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]