En folkefiende

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

En folkefiende (sh. Neprijatelj naroda) je drama norveškog književnika Henrika Ibsena iz 1882. godine. Sastoji se od pet činova. Protagonist je dr. Stockmann, ugledni ljekar u popularnom lječilištu koji je upravo otkrio kako su toplice, o kojima ovisi gradska ekonomija, zagađene otpadnom vodom iz kožare čiji je vlasnik njegov brat. Radnja prikazuje kako o svemu tome nastoji upozoriti svoje sugrađane, ali se na užas suočava sa time da mu oni ne samo ne vjeruju, nego da odbace kao "pariju" i "neprijatelja naroda".

En folkesfiende prilikom premijere nije izazvala neku posebnu pažnju, ali se danas smatra jednim od najboljih Ibsenovih komada i jednom od najpopularnijih i najčešće izvođenih predstava. Navodi se da je bila jedna od inspiracija za znameniti američki film Ralje.

Ekranizirana je nekoliko puta, pri čemu je najpoznatiji istoimeni američki film iz 1978. godine sa Steveom McQueenom u glavnoj ulozi i indijski film Ganashatru u režiji Satyajita Raya. Godine 1969. je u SFRJ bila emitirana istoimena TV drama u produkciji RTV Beograd.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]