Efijalt iz Trahisa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Efijalt iz Trahisa (grčki: Ἐφιάλτης, Ephialtēs; iako Herodot koristi ime Ἐπιάλτης, Epialtes) bio je sin Euridema iz Malisa.[1] Poznat je po tome što je Perzijancima pokazao put kojim su zaobišli grčke položaje kod Termopila, a što im je pomoglo pobijediti u bitci kod Termopila 480. pne.

Efijalt je očekivao da će za svoje izdajstvo biti nagrađen od Perzijanaca, ali od toga nije bilo ništa, s obzirom da su Perzijanci nešto kasnije poraženi u bitci kod Salamine. Potom je pobjegao u Tesaliju; a Amfiktionska liga je ucijenila njegovu glavu. Herodot navodi da ga je Atenad iz Trahisa oko 470. pne. ubio zbog ličnog sukoba, ali su ga Spartanci svejedno nagradili.[2]

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kod]

  • U filmu The 300 Spartans iz 1962. godine, Efijalt je prikazan kao pastir koji se posvađao sa spartanskim vojnikom, te zbog toga izdao spartansku vojsku. Tumači ga Kieron Moore.
  • U stripu 300 Franka Millera, kao i njegovoj filmskoj adaptaciji, Efijalt je prikazan kao deformirani Spartanac kome je odbijen pristup falangi, te se zbog toga osvećuje svojim drugovima. U filmu ga glumi Andrew Tiernan.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Macaulay, G.C.. „The History of Herodotus”. The University of Adelaide. str. paragraph 213. Arhivirano iz originala na datum 2006-08-29. Pristupljeno 28. 03. 2007. 
  2. Herodot, Historija,7.213

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]