Docibilis I od Gaete

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kula zamka Itri, čija se izgradnja pripisuje Docibilisu I.

Docibilis I (italijanski: Docibile; ? - prije 914) bio je hypatus (vladar) Gaete od 867. do svoje smrti.

Okolnosti njegovog dolaska na vlast su nepoznate, ali relativno nagli nestanak njegovih prethodnika Constantinea i Marinusa I sugerira da je mogao biti nasilan. U svakom slučaju, Docibilis se prvo spominje kao prefecturius and a od 877. kao hypatus grada; potom je svog sina Giovannija imenovao za suvladara.

Docibilisovu vladavinu su obilježili napadi Saracena na južnu Italiju. Docibilis je u jednom od njih zarobljen, ali su ga oslobodile snage Republike Amalfi. Odmah potom je sa Saracenima sklopio mirovni sporazum, nakon čega je ekskomuniciran od strane pape Ivana VIII. Sukob s papom je dosegao takve razmjere da je papa 879. nakon smrti Landulfa II intervenirao u borbu za kapuansko nasljeđe podržavši Pandenulfa protiv Landoa; Pandenulf je zauzvrat trebao napasti Gaetu. U tom pohodu je Gaeta izgubila Formiju; Docibilis je tada u pomoć pozvao Saracene te je došlo do mirovnog sporazuma sa papom. Nakon toga je Docibilis napao i pod opsadu stavio saracensko uporište Garigliano.

Nakon papine smrti se okrenuo protiv Kapue, te ju je, prema Erchempertu, godine 900. i 903. napao uz pomoć saracenskih najamnika. Potom je počeo sklapati saveze sa langobardskim vladarima; svoju kćer Megalu je udao za Rodgiperta od Aquinoa, a kćer Eufemiju za prefekta Napulja. Docibilis se posljednji put u zapisima pojavljuje 906. godine. Datum smrti nije poznat, iako je godine 914. definitivno bio mrtav.

Njegovu dugu vladavinu historičari Gaete smatraju svojevrsnim zlatnim dobom, s obzirom da je taj grad ne samo pošteđen pustošenja karakterističnih za Mračno doba, nego je sagrađen niz crkava.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Caravale, Mario (ed). Dizionario Biografico degli Italiani XL Di Fausto – Donadoni. Rome, 1991.
Prethodi:
Constantine
Hypatus Gaete
866 – 906
Slijedi:
Giovanni I

Izvori[uredi | uredi kod]