Deset podvornika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Deset podvornika (također poznati i kao Deset eunuha) (tradicionalni kineski: 十常侍, pinyin: shí chángshì) je naziv za grupu eunuha na dvoru dinastije Han koji su u drugoj polovici 2. vijeka postala najmoćnija klika u Kini. Prije svega su poznati po ulozi koju imaju u historijskom romanu Romansa Tri kraljevstva gdje se navode sljedeća imena[1]: Zhang Rang, Zhao Zhong, Feng Xu, Duan Gui, Cao Jie, Hou Lan, Jian Shuo, Cheng Kuang, Xia Yun, Guo Sheng.

Deset podvornika je steklo ogromnu moć i uticaj za vrijeme vladavine cara Linga, ali je isto tako bilo zaslužno za širenje korupcije na carskom dvoru. Njihov položaj je bio neprikosnoven sve dok 184. nije izbio ustanak Žutih turbana. Carska vlast je u svrhu njegovog gušenja bila prisiljena mobilizirati značajne vojne snage, a što je He Jin, vrhovni vojni komandant i brat carice He nastojao iskoristiti kako bi slomio njihovu svemoć. Prilika za to se ukazala nakon careve smrti 189. kada je He Jin zajedno sa svojom sestrom postao regent. Eunusi na čelu sa Zhang Rangom su, pak, čuli za njegove planove da se likvidiraju vodeći eunusi, pa su, u nastojanju da to spriječe, na prevaru ubili He Jina. Taj je čin, međutim, izazvao masovno krvoproliće, odnosno pobunu trupa u carskoj prijestolnici Luoyang koji su masakrirali svi eunuhe. Preživjeli Podvornici su, pak, neko vrijeme preživjeli otevši malodobnog cara Shaoa i uzevši ga kao taoca, ali su ubrzo opkoljeni od carskih trupa te izvršili samoubistvo. Car je vraćen u palaču, ali je carska uprava desetkovana i bačena u metež, što je postepeno dovelo do kraja dinastije Han.

Izvori[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Luo Guanzhong, Three Kingdoms: A Historical Novel: Volume I, translated by Moss Roberts. chapter 1, page 3. Foreign Languages Press. Tenth Printing 2007. First Edition 1995. Beijing, China 1995. ISBN 978-7-119-00590-4