Der Untertan

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Der Untertan
Heinrich Mann Der Untertan (1918).jpg
korice prvog izdanja
Autor(i) Heinrich Mann
Država  Njemačko Carstvo
Jezik njemački
Žanr(ovi) roman
Izdavač Kurt Wolff
Datum izdanja 1918
Vrsta medija štampa (tvrdi i meki uvez)

Der Untertan (sh. Podanik) je roman njemačkog književnika Heinricha Manna originalno objavljen u ljeto 1918. godine. Protagonist, Diedrich Hessling, je fanatični poklonik njemačkog cara Wilhelma II, a radnja pokazuje njegov život tokom koga javno iskazuje vrijednosti vilhelminskog režima kao što su hrabrost, patriotizam, militarizam i kršćanski moral, dok je u stvarnosti licemjer, kukavica, preljubnik te iz oportunizma čak spreman pomagati omraženim socijaldemokratima kako bi postao najmoćnija ličnost u svom rodnom gradu.

Mann je roman počeo pisati 1912. godine, a neki njegovi dijelovi su objavljeni u satiričkom časopisu, izazvavši velike kontroveze u tadašnjem njemačkom društvu. Konačni je tekst dovršen za vrijeme Julske krize 1914. godine, a njegovo objavljivanje je dugo vremena priječio Prvi svjetski rat. Konačno je objavljen nekoliko mjeseci pred kraj rata i propast vilhelminske Njemačke.

Iako je roman imao brojne kritičare, uključujući Heinrichovog mnogo poznatijeg brata Thomasa, danas se često navodi kao jedan od najpotpunijih i najpoznatijih prikaza podaničkog mentaliteta i konformizma u Njemačkoj na početku 20. vijeka. Zbog toga je ušao u školsku lektiru.

Adaptiran je dva puta - godine 1951. u Istočnoj Njemačkoj kao istoimeni film, te godine 1972. u Ujedinjenom Kraljevstvu kao BBC-jeva miniserija The Man of Straw.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]