Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara
Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
Predsjednik Áron Csonka
Sjedište Bečej
Država djelovanja Vojvodina, Srbija
Ideologija Regionalizam
Manjiska prava
Službena stranica

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) (mađ. Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, VDMK) je jedna od političkih partija u Srbiji koja okuplja Mađare. Vodio ju je Sándor Páll, sve do svoje smrti 2010. Sedište partije nalazi se u Bečeju. Na parlamentarne izbore 2008. DZVM je izašao u tzv. Mađarskoj koaliciji, koju su činile još dve druge partije Mađara u Srbiji. Na izborima 2012. DZVM je nastupio u koaliciji Sve zajedno, u kojoj su bili i Bošnjačka demokratska zajednica, Građanski savez Mađara, Demokratska zajednica Hrvata i Slovačka partija.

Učešće na izborima[uredi | uredi kod]

Republički nivo[uredi | uredi kod]

Na srbijanskim parlamentarnim izborima 2008. DZVM je učestvovao kao deo Mađarske koalicije, koja je osvojila osam poslaničkih mandata.

Na srbijanskim parlamentarnim izborima 2012. DZVM je učestvovao kao deo koalicije Sve zajedno, koja je osvojila jedan poslanički mandat.

Pokrajinski nivo[uredi | uredi kod]

Na vojvođanskim prokrajinskim izborima 2008. DZVM je bila deo Mađarske koalicije, koja je osvojila 7% glasova u prvom krugu izbora.

Na vojvođanskim prokrajinskim izborima 2012. DZVM je bila deo koalicije Sve zajedno, koja je osvojila 0,47% glasova u prvom krugu izbora te nije osvojila nijedno mesto u pokrajinskoj skupštini.

Lokalni nivo[uredi | uredi kod]

Na srbijanskim lokalnim izborima 2008. DZVM je bila deo Mađarske koalicije, koja je osvojila apsolutnu većinu glasova u Kanjiži (50,91%), kao i relativnu većinu u Senti, (31,87%), Bačkoj Topoli (46,25%), Malom Iđošu (37,18%) i Bečeju (29,63%).

Na srbijanskim lokalnim izborima 2012. DZVM je bila deo koalicije Sve zajedno, koja nije osvojila relativnu većinu ni u jednoj opštini u Vojvodini.