Delisleova skala

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Delisleova skala (°De) je temperaturna skala koju je 1732. izumio francuski astronom Joseph-Nicolas Delisle (1688–1768).

Slična je Réaumurovoj skali. Delisle je bio autor rada Mémoires pour servir à l'histoire et aux progrès de l'Astronomie, de la Géographie et de la Physique (1738).

Bio je pozvan u Rusiju od strane Petra Velikog. Godine 1732, napravio je termometar čija je radna tekućina bila živa. Delisle je za nultu točku svoje skale izabrao temperaturu vrenja vode, a skupljanje žive (na nižim temperaturama) je mjerio u stotisućitim dijelovima. Celzijusova skala je također u početku išla od nule (na temperaturi vrelišta vode) dolje prema 100 na temperaturi ledišta, a ovo je izokrenuto tek nakon njegove smrti, dijelom zbog nastojanja Daniela Ekströma, proizvođača većine termometara koje je Celzijus koristio.

Delisleov termometar je u početku imao 2400 gradacija. Godine 1738. Josias Weitbrecht (1702–1947) je rekalibrirao Delisleov termometar tako da je imao nula stupnjeva na točki vrelišta vode i 150 na točki ledišta. Delisleov je termometar ostao u uporabi u Rusiji preko 100 godina.

Pretovorba celzijevih stupnjeva u delisleove:

[°De] = (100 - [° C]) × 3 / 2

Konverzija temperatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]