Danas neće biti odsustva

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Сегодня увольнения не будет...

scena iz filma
Režija Aleksandar Gordon
Andrej Tarkovski
Scenario Aleksandar Gordon
I. Mahovoj
Andrej Tarkovski
Uloge Oleg Borisov
Aleksej Aleksejev
Pjotr Ljubeškin
Muzika Jurij Mackevič
Fotografija Lev Bunjin
Ernst Jakovljev
Studio VGIK
Centralna televizija
Datum(i) premijere
9. maj 1959 (1959-05-09) (TV)
Trajanje 47 min.
Zemlja  SSSR
Jezik ruski

Danas neće biti odsustva... (ruski: Сегодня увольнения не будет...) je sovjetski srednjemetražni crno-bijeli igrani film snimljen 1959. u režiji Andreja Tarkovskog i Aleksandra Gordona. Predstavlja drugi film koga je Tarkovski napravio tokom studija na moskovskoj filmskoj školi VGIK. Temelji se na istinitim događajima u Kursku 1957. godine, a koji su prethodne godine bili obrađeni u cjelovečernjem filmu U tvojim rukama je život. Radnja je smještena u suvremeni sovjetski grad gdje je prilikom građevinskih radova pronađena ogromna količina eksploziva koga su deceniju i pol ranije, prilikom povlačenja u Drugom svjetskom ratu, podmetnule njemačke snage, a što natjera vlasti na evakuaciju velikog broja stanovnika. Protagonisti su pripadnici inžinjerijske jedinice Sovjetske armije koja dobija zadatak ukloniti i deaktivirati eksploziv, pri čemu im u svakom trenutku život visi o niti.

Iako je bila riječ o studentskom filmu, Danas neće biti odsutstva... se odlikovao neuobičajeno visokim budžetom. Tako su angažirani profesionalni glumci kao Oleg Borisov, a Tarkovski i Gordon otišli u Kursk gdje su film snimali tri mjeseca na autentičnim lokacijama, pri čemu su im ljudstvo i opremu "posudile" jedinice Sovjetske armije. Produkciju, koja je ukupno trajala šest mjeseci, je osim VGIK financirala i Sovjetska centralna televizija. Tarkovski je film shvatio prije svega kao priliku da prakticira filmsku tehniku, te ga nije zanimao neki "dublji" sadržaj. Kasnijim kritičarima je zato kasnije izazvao pažnju zbog izostanka bilo kakve "subverzivnosti", odnosno kao jedini film u njegovoj filmografiji koji funkcionira u parametrima tadašnje sovjetske režimske propagande.

Sovjetska televizija je, pak, bila zadovoljna filmom, te ga je premijerno prikazala 9. maja 1959. povodom proslave Dana pobjede. Danas neće biti odsustva... je nakon toga, kao prigodni sadržaj, na isti datum prikazivan tri godine uzastopno. Nakon toga je nestao iz televizijskih arhiva, te se tvrdilo kako je izgubljen. Tek sredinom 1990-ih je negative uspio pronaći historičar Naum Klejman.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Oleg Borisov ... Captain Galich
  • Aleksej Aleksejev ... Pukovnik Gveleciani
  • Pjotr Ljubeškin ... partijski sekretar Veršinjin
  • Oleg Moshkantsev ... inženjerac Višnjakov
  • Vladimir Marenkov ... inženjerac Vasin
  • Igor Kosihin ... inženjerac Zignadze
  • Leonid Kuravljov ... redov Morosov
  • Stanislav Ljušin ... inženjerac Sadovnikov

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]