Dajti

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dajti
Dajti Ekspress.jpg
Planina Dajti
Visina 1613 m
Lokacija
Država Flag of Albania.svg Albanija

Dajti (albanski: Mali i Dajtit) je planina i nacionalni park u središnjoj Albaniji, istočno od Tirane. Najviši vrh je na 1613 metra. Tijekom zime planina je često prekrivena snijegom, popularno je izletište lokalnom stanovništvu iz Tirane u kojoj rijetko pada snijeg. Padine planine prekrivene su šumom borova, hrasta i bukve, dok unutrašnjost sadrži kanjone, slapove, pećine, jezera i drevne dvorce. Planina Dajti je proglašena nacionalnim parkom 1966. godine, a ima proširenu površinu od oko 29.384 ha od 2006.[1] U nadležnosti je Grada Tirane, dok je prije bio pod Šumarskim odjelom Tirane. Nacionalni park se nalazi 26 km istočno od glavnog grada i 50 km istočno od Zračne luke Majke Tereze. Osim planine Dajti park sadrži planinu Prisku na jugu i Brari na sjeveru.

Na planinu se može doći uskom asfaltiranom planinskom cestom. Nekada je na planini bio ljetni kamp, na čijem se mjestu danas nalaze restorani i radio/TV odašiljač. Od lipnja 2005. godine, izletnici i posjetitelji planine mogu koristiti gondolu koja vozi od istočnog predgrađa Tirane na 1050 metara nadmorske visine.

U posljednje vrijeme, tragovi prapovijesnog naselja i utvrda iz kasnijih razdoblja otkriveni su u tom području.

Ozbiljan problem za okoliš na planini je smeće. To je djelomično uzrokovano restoranima i hotelima koji ostavljaju smeće. Još jedan veliki problem na planini je krčenje šuma, te zagađenje voda i zraka uzrokovanog automobilima koji prelaze planinske ceste.

Izvor[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]