Crvenoglava patka

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Crvenoglava patka
Redhead duck (Aythya americana, male).jpg
Mužjak
Redhead duck (Aythya americana) female and offspring.jpg
Ženka s pačićima
Status zaštite
Status iucn3.1 LC.svg

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Anseriformes
Porodica: Anatidae
Potporodica: Aythyinae
Rod: Aythya
Vrsta: A. americana
Dvojni naziv
Aythya americana
(Eyton, 1838)

Crvenoglava patka (lat. Aythya americana) je patka srednje veličine iz roda Aythya, koji se nalazi u potporodici ronilica. 1838. opisao ju je Thomas Campbell Eyton, engleski prirodoslovac[1].

Opis[uredi - уреди | uredi izvor]

Mužjaci su dugi 44-54 cm. Ženke su neznatno manje, njihova duljina tijela je 41.5-51.5 cm. Prosječna težina je 1100 grama[2]. Mužjak teži 0.95-1.4 kg, a ženka 0.68-1.3 kg. Duljina krila kod mužjaka je 23-24.2 cm, a kod ženki 21-23 cm[3].

Ova patka jako sliči glavatoj patki, samo joj je glava zaobljenija, a tijelo tamnije. Spolni dimorfizam je naglašen. Mužjaci imaju crvenkastosmeđu glavu, crna prsa i srebrnkasto tijelo. Kljun je svjetlosive boje. Šarenica je žuta, ponekad narančasta.

Ženka je sivosmeđe boje. Odlikuje je najtamnije perje od svih pataka u ovoj potporodici. Kljun je tamnosive boje i ima crni vrh. Šarenica je tamnosmeđe boje.

Pačićima su vrat i leđa svjetlo maslinastosmeđe boje. Čelo, lice i tijelo su žute boje.

Prehrana[uredi - уреди | uredi izvor]

Ova ptica hranu obično nalazi ronjenjem. 74% prehrane čini vodena biljka Halodule wrightii, a 21% čine mekušci. Puževi uključuju 18%, a školjkaši 3% prehrane[4].

Razmnožavanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Crvenoglava patka je većinom monogamna vrsta. Često se zna dogoditi da u istom gnijezdu jaja polaže nekoliko ženki. Jaja su dimenzija 60.2x43.3 mm[5]. Sjajna su, svjetlomaslinaste boje. Inkubacija traje 25 dana, a za vrijeme nje, mužjak se sklanja od gnijezda i mitari se. Godišnja stopa smrtnosti za mlade je 80%, a za odrasle jedinke 40%. Mladi nauče letjeti nakon dva ili dva i pol mjeseca. Za 70-84 dana dobivaju svoju maksimalnu veličinu, ali tada još nisu sposobni brinuti se sami za sebe.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]