Crkva Svetog Dimitrija u Zemunu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Crkva svetog Dimitrija ili poznatija kao Hariševa kapela je hram Srpske pravoslavne crkve u Zemunu. Posvećena je Svetom Dimitriju. Nalazi se na Zemunskom pravoslavnom groblju.

Opis crkve

[uredi | uredi kod]

Sagrađena je 1874-78. godine i posvećena Svetom velikomučeniku Dimitriju, zaštitniku porodice Petrović. Kapelu je podigao Grigorije Hariš, zemunski trgovac, a na osnovu zaveštanja supruge Marije, rođene Petrović, koja se smatra i njenom ktitorom. Graditelji Hariševe kapele su arh. Svetozar Ivačković, projektant, Josif Marks, građevinar, Pavle Simić, slikar ikonostasa i zanatlie Jovan Kistner, drvorezbar i Samuel Kolmajer, zlatar ikonostasa.

Arhitektura crkve

[uredi | uredi kod]

Kapela je oblikovana u neovizantijskom stilu, sa osnovom u vidu upisanog krsta, sa jednim kubetom na preseku brodova. Ona je izgrađena u dva nivoa, na prvom nivou koji je delom ukopan u zemlju se nalazi mrtvačnica čiji se ulaz nalazi isprod stepeništa koje vode u kapelu. Iznad mrtvačnice se nalazi osnovni prostor kapele u kome se obavljaju crkveni obredi. Hariševa kapela predstavlja značajno arhitektonsko-umetničko i memorijalno svedočanstvo o Zemunu i zemunskim porodicama krajem prošlog veka. Osim vezanosti za istoriju dve poznate građanske porodice Petrović-Hariš, kapela je i značajno ostvarenje Svetozara Ivačkovića, jednog od istaknutih srpskih arhitekata na prelazu 19. i 20. veka i visoki umetnički domet Pavla Simića, slikra epohe srpskog klasicizma.

Ikonostas je poslednji rad Pavla Simića, rađen 1874. u stilu klasicizma.

Literatura

[uredi | uredi kod]
  1. Branko Najhold, Zemunske crkve, Trag, Zemun, 1993.,

Galerija

[uredi | uredi kod]

Vidi još

[uredi | uredi kod]
Zemunske crkve
  Blažene Device Marije
  Bogorodičina
  Evangelička
  Nikolajevska
  Svetog Arhanđela Mihaila i Gavrila
  Svetog Roka
  Svetotrojičina
  Franjevačka
  Hariševa kapela

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]