Christiansfeld

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Christiansfeld, naselje protestantske moravske crkve
Svjetska baštinaUNESCO
 Danska
Registriran:2015.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Christiansfeld je naselje osnovano 1773. godine u današnjoj opštini Kolding u Južnom Jutlandu, Danska. Izgrađen je kao kolonija Moravske crkve, slobodne luteranske kongregacije sa centrom u Herrnhutu u Saksoniji, Njemačka. Predstavlja najbolje očuvan primjer sjevernoevropskog kolonijalnog naselja izgrađenog oko centralnog crkvenog trga.[1]

Svjetska baština[uredi | uredi kod]

Moravsko crkveno naselje Kristijansfeld izuzetno je svedočanstvo o bratskim principima, koji su izraženi u gradskom uređenju, arhitekturi i zanatstvu, kao i u činjenici da se brojne građevine i danas koriste za svoje izvorne funkcije, a djelatnost i tradicija Moravske crkve se nastavljaju.

Danas je grad turistička atrakcija: staro gradsko jezgro, moravska crkva sa svojom svijetlom, jednostavnom i impresivnom salom i posebno groblje privlače hiljade turista svake godine. Njegova dobro očuvana arhitektura je jedan od razloga što je naselje 2015. godine upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.[2]

Grad je poznat i po svojim kolačima od meda. Peku se po tajnom receptu iz 1783. Do 2008. godine kolači su se pekli u originalnoj pekari iz 18. vijeka, koja je potom renovirana zbog novih nacionalnih sanitarnih standarda, ali se i dalje koristi originalna receptura.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Spomenici upisani na listu svjetske baštine u Danskoj”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2022. (en)
  2. „Christiansfeld, naselje protestantske moravske crkve - br.1468”. UNESCO: Svjetska baština - whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 2. 2023. (en)