CSU

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hrišćansko-socijalna unija u Bavarskoj
Christlich-Soziale Union in Bayern
Vođa Markus Söder
Osnivanje 1945
Sjedište Franz-Josef-Strauß-Haus
Nymphenburger Str. 64
80335 München
Članstvo  (2012) Red Arrow Down.svg 147.965[1]
Ideologija bavarski regionalizam[2]
kršćanska demokracija[2]
konzervativizam[2][3]
Politička pozicija desni centar
Nacionalna afilijacija CDU/CSU
Međunarodna afilijacija Međunarodna demokratska unija
Evropska afilijacija Evropska narodna partija
Evropska parlamentarna grupa Evropska narodna partija
Službene boje plava (campaign colour)
Bundestag
56 / 630
Landtag Bavarske
101 / 187
Evropski parlament
5 / 96
Ministara-predsjednika pokrajina
1 / 16
Službene stranice
http://www.csu.de/

Hrišćansko-socijalna unija Bavarske (Christlich-Soziale Union in Bayern,CSU) je konzervativna politička stranka desnog centra u Nemačkoj, koja deluje isključivo u saveznoj državi Bavarskoj.

Nastala kao svojevrsna naslednica Bavarske narodne stranke u Vajmarskom periodu, vrlo brzo se nametnula kao saveznik Hrišćanskoj demokratskoj uniji koja je delovala u ostatku Nemačke. Jedino za vreme pokrajinskih izbora u Saarlandu godine 1957. su se kandidati CSU takmičili protiv CDU. Nakon tog vremena CDU i CSU deluju kao sestrinske stranke i imaju zajednički klub u Bundestagu poznat kao Unija-CDU/CSU (Union-CDU/CSU).

CSU je, s obzirom na verski sastav stanovništva u Bavarskoj, daleko je bliža Rimokatoličkoj crkvi od CDU i često se smatra daleko konzervativnijom u mnogim društvenim pitanjima. S druge strane, to je delimično i razlogom zašto ima daleko vernije glasačko telo.

CSU je članica Evropske narodne partije i Internacionalne demokratske unije.

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]

Sajt CSU[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. „Mitgliederzahlen: SPD baut Vorsprung gegenüber CDU aus”. Spiegel Online. http://www.spiegel.de/politik/deutschland/bei-mitgliederzahlen-der-parteien-liegt-spd-vor-cdu-a-916899.html. Pristupljeno 2013-08-16. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Parties and Elections in Europe: The database about parliamentary elections and political parties in Europe, by Wolfram Nordsieck
  3. Budge, Ian; Robertson, David; Hearl, Derek (1987). Ideology, Strategy, and Party Change: Spatial Analyses of Post-war Election Programmes in 19 Democracies. Cambridge: Cambridge University Press. str. 296. ISBN 9780521306485. http://books.google.com/books?id=E0TmU7zFgAoC.