COBISS

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

COBISS (engl. Co-operative Online Bibliographic System & Services — Zadružni internetski bibliografski sistem i usluge; izgovor kobis) organizacioni je model koji se koristi da pridruži biblioteke u jedinstven bibliotečko-informacioni sistem sa uzajamnom katalogizacijom. Ovaj sistem ima mnogo funkcija tzv. virtuelne biblioteke. Trenutno je u upotrebi u Sloveniji (COBISS.SI), Bosni i Hercegovini (COBISS.BH), Makedoniji (COBISS.MK), Srbiji (COBISS.SR) i Crnoj Gori (COBISS.CG). Ovi informacioni sistemi su autonomni, ali dele platformu. Preko 350 biblioteka koristi COBISS za automatizaciju svog poslovanja. COBISS.Net je naziv mreže koja povezuje COBISS kooperativne bibliografske sisteme različitih zemalja.

COBISS je razvijen od strane slovenačkog Instituta za informatiku (slov. Institut informacijskih znanosti, IZUM) iz Maribora. Marta 2011. godine, rukovodstvo IZUM-a odlučilo je da se povuče sa položaja. Kao razlog naveli su prezriv stav (slovenačkog) Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i tehnologiju (koji je vodio Gregor Golobič) ka IZUM-u.[1][2]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Odstopamo, ker neustrezen odnos ministrstva do IZUM-a hromi naše delo in razvoj” (slovenačkom). 31-03-2011. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-22. Pristupljeno 2015-01-20. 
  2. „Odstopilo celotno vodstvo Izuma” (slovenačkom). Finance.si. 30-03-2011. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]