Brown Bess

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kratka musketa za kopnenu službu

Brown Bess je nadimak koji se koristio za Kopnenu matričnu musketu (Land Pattern Musket), standardnu pušku Britanske vojske kao i njene najsrdonije varijante. Ta musketa - kremenjača je predstavljala jednu od prvih standardnih pušaka u historiji te imala važnu ulogu u širenju Britanskog Imperija.

Prva verzija je bila tzv. Duga kopnena matrična musketa (Long Land Pattern) koja je ustanovila kalibar od .75 in (19 mm). Ona je u službu ušla 1722. i ostala do 1838. godine, kada je počela proizvodnja nove Matrične muskete 1839 koja je koristila kapislu kao mehanizam opaljivanja. Pojedini primjerci Brown Bess su se, pak, koristili do sredine 19. vijeka, a dio ih je kao višak prodan drugim državama, kao što je Meksiko, kome su služili za vrijeme Teksaškog rata za nezavisnost i američko-meksičkog rata.

Kao i druge muskete, Brown Bess se nije isticala nekom naročitom preciznošću, pa na njoj čak nije postojao ni nišan. Teoretski je domet iznosio 100 m, ali je tadašnja pješadijska taktika propisivala da se vatra otvara s udaljenosti od 50 m i to koncentriranim plotunom.

Najstarija verzija iz 1722. godine je imala dužinu od 157 cm i težila oko 5 kg. Veća dužina cijevi se preferirala zbog lakše upotrebe bajoneta. Kasnije su uvedene kraće i lakše verzije za marince (1756. godine) i miliciju (1768. godine) koje su bile duge 106 cm.

V. također

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]
Oružja Britanskog Imperija 1722–1965