Brochwel Ysgithrog

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Brochwel ap Cyngen (? - cca. 560), poznatiji kao Brochwel Ysgrithrog, bio je kralj države Powys u današnjem istočnom Walesu. Nadimak Ysgithrog se sa starovelškog jezika prevodio kao "očnjački" ili "sa očnjacima" te često tumačio kao opis njegovih velikih zuba, rogova na šljemu ili agresivne naravi.

Brochwel je bio sin kralja Cyngen Glodrydda i njegove supruge Sv. Tudlwystl, kćeri Brychan ap Gwyngwena ap Tewdra. Brochwel se oženio za Arddyn Benasgel, ponekad navođenu kao Arddun Penasgell (Kriloglava), kćer kralja Pabo Post Prydaina. Djeca su mu bila budući kralj Cynan Garwyn i Sveti Tysilio, osnivač stare crkve u Meifodu.

O Brochwellu postoje oskudni historijski podaci, ali je ostavio traga na srednjovjekovnu velšku poeziju, u čijim se djelima opisuje kao veliki junak koji je volio loviti.

Beda Uvaženi, pak, spominje da je bio jedan od članova britske koalicije koja se suprotstavila anglosaksonskom kralju Etelfritu od Nortumbrije u bitci kod Chestera 613. Historičari, pak, smatraju da je riječ o njegovom unuku Selyfu ap Cynanu.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Kari Maund (2000) The Welsh Kings: The Medieval Rulers of Wales (Tempus)
  • John Edward Lloyd (1911) A history of Wales from the earliest times to the Edwardian conquest (Longmans, Green & Co.)
  • W.A. Griffiths (1915) Tales from Welsh History and Romance (J & J Bennett Ltd, The Century Press)
Prethodi:
Morgan ap Pasgen
Kralj Powysa
cca. 540–cca. 560
Slijedi:
Cynan Garwyn