Brigada

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Standardni NATO-v simbol za pješadijsku brigadu.

Brigada je u mnogim vojskama najveća taktička jedinica kopnene vojske. Sastoji se od 3-6 bataljona (rjeđe 2 puka), a obično joj komandira oficir s činom brigadira ili brigadnog generala. Ima između 3000 i 7000 vojnika.

Može djelovati samostalno odnosno biti dio divizije ili korpusa.

Partizanska brigada[uredi | uredi kod]

Partizanska brigada je tipična pokretna partizanska formacija namenjena pre svega za ofanzivna dejstva protiv agresorovih snaga na privremeno okupiranoj teritoriji, kako u uslovima sadejstva sa svojim frontom, tako i u uslovima isključivo partizanskog oblika oružane borbe. To je tak­tička združena jedinica, s drugom istorijskom tradicijom. U NOR-u se u sastavu 253 brigade borilo se preko 500 hiljada parti­zana. Kao borbena formacija postojala je i u drugim par­tizanskim ratovima 20. veka veka.[1]

Organizacijski sastav, naoružanje i oprema partizanske brigade prilagođeni su dejstvima u partizanskom obliku oružane borbe, u svim zemljišnim, vremenskim i taktičkim uslovima. S obzirom na znatnu vatrenu moć, veliku manevarsku sposobnost, kao i moguć­nost da u području dejstva koristi podršku teritorijalnih oružanih i neoružanih organizacija i raznih oblika otpora agresoru, brigada može da izvršava sve zadatke u oružanoj borbi.

Partizanske brigade kao jezgro služe u formiranju većih opera­tivnih združenih sastava.[1]

V. također[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Petar Kleut: PARTIZANSKA TAKTIKA