Border koli

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Border koli
Druga imenaŠkotski ovčar
(ponekad se poistovećuje sa Velškim ovčarom)
PorekloUjedinjeno Kraljevstvo
Englesko-Škotska granica
Osobine
TežinaMužjak14–20 kg (31–44 lb)
Ženka12–19 kg (26–42 lb)
VisinaMužjak48–56 cm (19–22 in)
Ženka46–53 cm (18–21 in)
KrznoGlatko ili grubo dvostruko krzno
BojaViše boja
Životni vek10–17 godina, u proseku 12 godina
Klasifikacioni / standardi
FCIGrupa 1, Sekcija 1 Ovčari #297standard
AKCPrikupljanje stadastandard
ANKCGrupa 5 (Radni psi)standard
CKCGrupa 7standard
KC (UK)Pastoralanstandard
NZKCRadanstandard
UKCPastirski passtandard
Domaći pas (Canis lupus familiaris)

Border koli je radna i pastirska rasa pasa razvijena u anglo-škotskom regionu za čuvanje stoke, a posebno ovaca.

Karakteristike[uredi | uredi kod]

Inteligencija[uredi | uredi kod]

Border koli postoji kao rasa stotinama godina, a čovek isto toliko godina radi na jednom cilju: da ova rasa bude savršen čuvara stada. Zbog toga, border koli je danas visoko energičan pas koji se kreće brže nego što se trač širi.

Intelektualno i instinktivno je nenadmašan. Oni mogu uraditi sve što poželite – i uvek će to uraditi sa čistom peticom. Neko je već jednom rekao da je ova rasa toliko pametna da vam može uzeti novčanik iz džepa, a da to ne primetite. Toliko su neodoljivi da, kad saznate šta su uradili, ne preostaje vam ništa drugo do da se samo nasmešite. Naravno, džeparanje može biti dobar štos, ali border koli je prevashodno ovčar koji je zadužen za čopor. A ovi psi su u stanju da svoj posao obavljaju beprekorno od trenutka kad sunce izadje, pa sve do sumraka.

Nedavno je border koli poneo titulu „najboljeg čovekovog prijatelja”. Dobio je najviše ocene zbog inteligencije, poslušnosti i prosečnog očekivanog trajanja života od oko 12 godina. Ovaj pas je dobio ime po oblasti, dolini Borders, na granici između Škotske i Engleske, gde se rasa razvila. Poslednjih godina on služi kao pas za otkrivanje narkotika i eksplozivnih naprava. Osim za pastirski posao i sportska takmičenja, sve se češće koristi i za pratnju starijih osoba u zdravstvenim ustanovama. Stiče se utisak da ovaj crno-beli pas koristi snagu svog pogleda kako bi hipnotisao grla stoke, kojima se približava puzeći kao lovački pas. On se drži po strani i predviđa reakcije stada u svim mogućim situacijama.

Radni pas[uredi | uredi kod]

Njegov izuzetni njuh omogućava mu da čuva stado bez problema i po najvećoj magli. U Francuskoj, gde su stada zatvorena u toru, njegova uloga se sastoji u odvajanju ovce od ovna ili navođenju stada da promeni pašnjak. Sa zanosom učestvuje na takmičenjima za radne pse. S obzirom na to da je inteligentan i veoma pažljiv, border koli je posebno prilagođen obuci. Treba ipak nežnije postupati s njim, jer inače može da postane nervozan i uplašen. S obzirom na veoma izražen nagon za plenom (što je karakteristika svih pastirskih pasa), ovaj pas bez adekvatnog treninga može usvojiti neželjeno ponašanje prema malim životinjama ili prema deci.

Aktivnost[uredi | uredi kod]

Ukoliko ste osoba koja uživa u kretanju, druženju i igri sa psom, border može biti pravi izbor ljubimca. Bićete zapanjeni koliko ovaj pas brzo uči i koliko s uživanjem izvodi naučene trikove, a najbolja nagrada za uloženi trud biće mu trčanje za lopticom ili frizbijem.

Border koli je savršen izbor za zemljoradnike, farmere, rančere, ali i sportiste koji se bave atletikom, na prvom mestu maratonom. Potrebno mu je puno kretanja i stalna mentalna stimulacija. Može živjeti u kući ili stanu, a najvažnije mu je prisutstvo čovjeka. Treba ga četkati jednom do dva puta nedeljno.

Druželjubivost[uredi | uredi kod]

U suštini, on je uravnotežen i mio. Otporan, pokretan i neumoran pas s visokim koeficijentom inteligencije. Dobro se oseća u porodičnom krugu, a posebno na selu. Druželjubiv je i odan pas koji se vrlo retko prepušta maženju. Veoma je odan svom gazdi, ali je nepoverljiv prema strancima. Međutim, nije agresivan. Vežba je za njega od životnog značaja.

Izgled[uredi | uredi kod]

Border koli ima dosta dugačku i jaku njušku, uši prave ili polupodignute. Oči su mu smeđe, i to posebno živog pogleda. Vilica mu je snažna, a zubi čvrsti, makazasti. Mišićav i elegantan, ovaj pas ima proporcionalno telo i stiče se utisak da može brzo da se kreće, ali ne treba da ima nervozno držanje. Dlaka je srednje duga, gusta, poddlaka je blaga i zgusnuta, a stvara inače bujnu grivu i pantalone.

Reference[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]