Božidar Knežević (novinar)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Božidar Knežević
Biografske informacije
Rođenje1952.
Titograd, NR Hrvatska, FNRJ (danas Podgorica u Crnoj Gori
Smrt6. studenog 2001.
nedaleko Gračaca
Profesionalne informacije
Zanimanjenovinar, producent, redatelj, televizijski snimatelj
Znamenita djela

Božidar Knežević (Podgorica, 1952. – Bruvno nedaleko Gračaca, 6. studenoga 2001.), crnogorski filmski redatelj dokumentarnih i obrazovnih emisija te novinar; crnogorskoga podrijetla.

Životopis[uredi | uredi kod]

Diplomirao je 1975. godine na Fakultetu političkih znanosti na Zagrebačkom sveučilištu.

Dvije godine kasnije počeo je raditi na tadašnjoj Televiziji Zagreb, te je režirao više od trideset dokumentarnih i obrazovnih programa (u vrijeme Veljka Kneževića bio je urednik sekcije za marksizam u sklopu Obrazovnog programa). Bio je također urednik nekoliko djela o pojedinačnim ljudskim tragedijama u ratu u Hrvatskoj na Yutelu, a bio je i slobodni reporter i kamerman. Od serija koje je režirao najpoznatija je: Crnogorski put o crnogorskoj neovisnosti koja je nastala u ljeto 2001. godine.

Osobito je postao poznat po filmu Oluja nad Krajinom. Nakon njegove premijere Knežević je tragično umro u automobilskoj nesreći s kolegom Borivojem Franceschijem, kada je u njegovo vozilo udarila prikolica šlepera. Obojica su umrla na mjestu događaja. Smrt, koju su hrvatske vlasti pripisale nesretnom slučaju je, s obzirom na žestoke kritike koje je Knežević bio primao iz krugova radikalne nacionalističke desnice, potakla niz špekulacija i teorija zavjera o mogućem atentu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]