Bitka na Kročkom polju

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Kročkom polju
Segment Treći sveti rat
Datum 352. pne.
Lokacija Tesalija
Ishod Makedonska pobjeda.
Sukobljene strane
Makedonija,
Tesalijski savez
Fokida,
Atena
Komandanti i vođe
Filip II Makedonski Onomarh ,
Hares iz Atene

Bitka na Kročkom polju (također poznata kao Bitka kod Voloa) se godine 352. pne. vodila između snaga Tesalijskog saveza na čelu s makedonskim kraljem Filipom II i Fokiđana na čelu s Onomarhom. Bitka je završila makedonskom pobjedom, a Onomarh je u njoj ubijen.

Pozadina[uredi | uredi kod]

Godine 354. pne. makedonski kralj Filip II se umiješao u Treći sveti rat, a razlog je bilo jačanje Fokide, koja je okupacijom proročišta u Delfima stekla sredstva od hodočasnika i njima stvorila snažnu najamničku vojsku. Filip je smatrao kako će ulaskom u rat protiv "bogohulne" Fokide steći simpatije u grčkoj javnosti, a istovremeno je bio zabrinut zbog saveza koji je Fokida sklopila s tesalijskim gradom Fera, te tako ugrozila Filipovu hegemoniju nad tom grčkom regijom.

Filip je stoga pokrenuo pohode na Fokidu, ali su oni doživjeli neuspjeh, i to zahvaljujući Onomarhovoj zajedi koji je protiv Makedonaca koristio katapulte. Filip se zbog toga privremeno povukao iz Tesalije, ali se zarekao da će se vratiti "kao ovan i udariti još jače".

Kada je ponovno došao u Tesaliju, podržan sa svojim tamošnjim pristašama, s Onomarhovom vojskom se susreo na Kročkom polju, ravnici na obali Egejskog mora.

Tok bitke i posljedice[uredi | uredi kod]

Antički izvori ne navode mnogo detalja o bitki. Filip je prema njima pod sobom imao oko 20.000 hoplita i 3.000 konjanika. Onomarh je pak imao 20.000 pješaka, ali tek 500 konjanika. Antički izvori navode da su Fokiđanima s mora bok štitili njihovi atenski saveznici, odnosno pomorska ekspedicija pod Haresom, koja je imala oko 20 brodova, odnosno 2.000 ljudi.

Filip je bitku dobio najvjerojatnije zahvaljujući premoćnoj konjici. Onomarh je poginuo, a njegovo truplo je Filip dao razapeti. Zarobljeni Fokiđani su pogubljeni utapljanjem, što je u antičkoj Grčkoj bio postupak korišten za pljačkaše hramova. Filip je time nastojao propagandno iskoristiti svoju pobjedu, odnosno sebe prikazati kao pravednog osvetnika nad bogohulnicima.

Filip je sa svojom vojskom nastavio napredovanje na jug, ali je pred Termopilom zaustavljen od strane atenske vojske koja je blokirala prolaz. Nakon toga se povukao na sjever.

Usprkos toga, bitka na Kročkom polju je bila velika Filipova pobjeda. Fokiđanska vojska je razbijena i više nije mogla ugrožavati Filipove pozicije u Tesaliji, te su se Makedonci iste godine mogli posvetiti rješavanju problema na svojim istočnim granicama. Filip je također stvorio presedan, odnosno političke pretpostavke za svoje kasnije nametanje političke hegemonije ostatku Grčke.

Izvori[uredi | uredi kod]