Bitka kod Enofite

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bitka kod Enofite
Segment Prvi peloponeski rat
Datum 457. pne.
Lokacija Enofita
Ishod atenska pobjeda
Sukobljene strane
Atena Beotijski gradovi-države
Komandanti i vođe
Mironid nepoznato
Snage
nepoznato nepoznato
Žrtve i gubici
nepoznato nepoznato

Bitka kod Enofite se odigrala između Atene i beotijskih gradova-država godine 457. pne. za vrijeme prvog peloponeskog rata.

Kada je višegodišnje suparništvo Atene i Sparte za dominacijom nad Antička Grčka|Antičkom Grčkom eskaliralo u otvoreni oružani sukob, prvi veliki međusobni okršaj se zbio godine 457. pne. u bitci kod Tanagre u Beotiji. Spartanci su iz njega izašli kao pobjednici, ali su imali velike gubitke i jedino što su mogli učiniti bilo je povlačenje na Peloponez.

Atenjani pod vodstvom Mironida su se, pak, brzo oporavili i odmah započeli pohod protiv pretežno pro-spartanskih gradova u Beotiji. Kod Enofite je došlo do sukoba s beotijskim snagama, a u njemu su Atenjani izašli kao pobjednici. Nakon toga su porušili zidove Tanagre te opustošili Lokridu i Fokidom. Svi beotijski gradovi, s izuzetkom Tebe, su bili prisiljeni prihvatiti atensku hegemoniju, a Atena je, ne morajući više brinuti o opasnostima s kopna, iskoristila priliku da iste godine porazi otok Egina|Eginu i dovrši izgradnju Dugih zidova.

Atenska dominacija nad Beotijom je potrajala od 447. pne., kada je Atena poražena u bitci kod Koroneje.