Before Sunrise

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Before Sunrise
RežijaRichard Linklater
ProducentAnne Walker-McBay
ScenarioRichard Linklater
Kim Krizan
Uloge
MuzikaFred Frith[1]
FotografijaLee Daniel
MontažaSandra Adair
StudioCastle Rock Entertainment
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
27. 1. 1995 (1995-01-27)
Trajanje101 min.[2]
Zemlja Sjedinjene Države
 Austrija
 Švicarska
Jezikengleski
njemački
francuski
Budžet2,5 mil. $[3]
Bruto prihod5,5 mil. $[3]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Before Sunset (2004)

Pre svitanja (engl. Before Sunrise) američka je ljubavna drama iz 1995. koju je režirao Ričard Linklejter po scenariju koji je napisao sa Kim Krizan.

Radnja prati mladog Amerikanca Džesija (Itan Hok) i mladu Francuskinju Selin (Žili Delpi) koji se upoznaju putujući vozom po Evropi i odlučuju da zajedno siđu u Beču, gde provode jedan dan. Film nema klasičan zaplet nego prikazuje razgovore između Džesija i Selin dok šetaju Bečom, u kojima iznose svoje stavove o životu, ljubavi i drugim temama.

Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu Sandens 27. januara 1995, a ubrzo nakon toga i na Berlinskom filmskom festivalu gde je Linklejter osvojio nagradu Srebrni medved za najboljeg režisera. Naišao je na hvalospeve kritičara i uz nastavke Pre zalaska sunca (2004) i Pre ponoći (2013) često se navodi kao jedan od najboljih ljubavnih filmova svih vremena.[4][5]

Sinopsis[uredi | uredi kod]

Film počinje kad Jesse upoznaje Celine na vlaku za Pariz. Započnu razgovarati u vlaku. Jesse putuje u Beč dok Celine odlazi u Pariz nakon što je posjetila svoju majku u Budimpešti.

Kad dođu do Beča, Jesse upita Celine da mu se pridruži. Jesse uvjeri Celine riječima kako će za 10 ili 20 godina, možda biti nesretna u braku i možda će se pitati kojim bi tokom išao njen život da je izabrala drugog muškarca, te da joj je ovo šansa da upozna samu sebe i da upozna njega. Njegovim riječima, on se opisuje kao "isti dosadni nemotivirani muškarac". Jesse bi trebao uhvatiti let za SAD rano ujutro, te čak nema dovoljno novca kako bi unajmio sobu preko noći, te on i Celine odlučuju kružiti ulicama Beča. Razmjenjuju svoja mišljenja i poglede na život i ljubav.

Negdje tokom noći, pronađu zajedničku romantičnu točku i spavaju zajedno u parku. Film završava idući dan na željezničkoj postaji, gdje si oboje obećaju kako će se naći na istom mjestu za 6 mjeseci.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Before Sunrise: Production Credits”. New York Times. 2010. Pristupljeno 5. VI 2013. 
  2. BEFORE SUNRISE (15)”. British Board of Film Classification. March 10, 1995. Pristupljeno 25. IV 2013. 
  3. 3,0 3,1 Before Sunrise. Box Office Mojo. Arhivirano iz originala na datum March 3, 2009. Pristupljeno 11. II 2009. 
  4. Top 100 Romance - Rotten Tomatoes.
  5. Before Sunrise/Before Sunset: No 3 best romantic film of all time, Gardijan

Vanjske veze[uredi | uredi kod]