Bazen u Gružu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gruški bazen
Gruški bazen
Lokacija Hrvatska Dubrovnik, Hrvatska
Otvoren 1961.
Renoviran 2005.
Vlasnik Grad Dubrovnik
Upravitelj Športski objekti Dubrovnik
Korisnici VK Jug
PK Jug
ŽVK Jug
VK Bellevue
Kapacitet 2 500 (3 000 pomoćne tribine)
Gruški bazen

Bazen u Gružu olimpijski je bazen dimenzija 50 metara dužine, 25 metara širine i 2,5 metara dubine. Smješten je u dubrovačkom gradskom naselju i gradskom kotaru Gruž. Smatra se jednim od najmodernijih sportskih objekata za vodene sportove u Europi.

Povijest[uredi | uredi kod]

Gradnja bazena započla je krajem pedesetih godina 20. stoljeća a dovršena 1961. godine. Svečano otvaranje bazena je bilo 4. srpnja 1961. godine.

Bazen je dugo vremena bio bez krova i neopremljen sjedištima, pa se pristupilo rekonstrukciji. 15. ožujka 2005. nakon djelomične rekonstrukcije ponovno je otvoren. Novi je bazen opremljen udobnim sjedištima i pomičnim krovom kojeg je moguće otvarati i zatvarati.

Rekonstrukcija bazena se izvodi u šest faza a bit će dovršena rekonstrukcijom hotela Stadion koji se nalazi u sastavu bazena te ugradnjom olimpijskih startnih blokova za međunarodna plivačka natjecanja. U potpunosti je osposobljen i opremljen za sva vaterpolska natjecanja.

Kapacitet[uredi | uredi kod]

Gruški bazen na svoje tribine prima oko 2500 gledatelja ali kapacitet se može povećati dodavanjem montažnih tribina pa u tom slučaju iznosi oko 3000 gledatelja.

Klubovi[uredi | uredi kod]

Bazenom se danas koriste vaterpolski klub Jug, vaterpolski klub Bellevue, ženski vaterpolski klub Jug i plivački klub Jug, svi iz Dubrovnika.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Gruški bazen je poseban jer se puni vodom iz vlastitog podzemnog slatkovodnog izvora.

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]