Bara no Soretsu

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bara no Soretsu

kino poster
Režija Toshio Matsumoto
Producent Mitsuru Kudo
Keiko Machida
Scenario Toshio Matsumoto
Uloge Pita
Osamu Ogasawara
Yoshio Tsuchiya
Emiko Azuma
Muzika Joji Yuasa
Fotografija Tatsuo Suzuki
Montaža Toshie Iwasa
Distribucija Art Theatre Guild
Datum(i) premijere 13. IX 1969.
Trajanje 105 min.
Zemlja  Japan
Jezik japanski
Bara no Soretsu na Internet Movie Database

Pogrebna parada ruža (japanski 薔薇の葬列, Bara no Sōretsu) japanski je dramski film iz 1969. koji je režirao i napisao Toshio Matsumoto. Glavne uloge tumače Pita, Osamu Ogasawara, Yoshio Tsuchiya i Emiko Azuma. Radnja je labava moderna adaptacija priče o kralju Edipu te je smještena u underground gay zajednicu Tokija 1960-ih. Film je vrlo stiliziran i nema linearne radnje, te se igra sa raznim filmskim efektima, među kojima su čak i intervjui sa glumcima.

Stekao i kultni status jer je scena ubrzane snimke dvaju muškaraca replicirana u filmu Paklena naranča Stanleya Kubricka u kojoj je isto tako ubrzana snimka u kojoj Alex ima seks sa dvije prostitutke dok se u pozadini čuje glazba William Tell Gioachina Rossinija, a smatra se da su i Alexove trepavice replika Eddiejevih.[1]

Radnja[uredi - уреди | uredi izvor]

Transvestiti Eddie i Leda se bore za naklonost vlasnika noćnog kluba i drogeraša Gonde, koji se na kraju odluči za Eddieja. Leda počini samoubistvo. Eddie istovremeno razmišlja o svojem ocu, koji ga je napustio kada je još bio malo dijete. Eddie ubija majku i njenog ljubavnika, samo da bi kasnije otkrio da je njegov ljubavnik Gonda zapravo njegov otac. Kada to sazna, Gonda počini samoubistvo. Eddie si iskopa oči, kao i Edip.

Glavne uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Kritike[uredi - уреди | uredi izvor]

Priča je zapravo jedino smisalica radi ostavrenja koje je najbolje posmatrati kao fascinantan odraz dugo nestalog mjesta i vremena, uhvaćenog u križanju međunarodnih pop-kulturnih stilova i utjecaja te ne toliko različito od onoga što se događalo u sličnim krugovima u dalekim dijelovima sveta... Kada bi se barem i sam film mogao sročiti u riječi. Ništa zato. Duboko ukorijenjen u razdoblju kojem je snimljen, ovo je djelo čije zapanjujuće slike će vam ostati urezane u sjećanje dugo nakon što ste ga pogledali. To je jedan od onih kojima ćete se voliti vratiti, jer nudi puno toga za raspravu između gledanja.

—Tom Mes, Utmarkt Guld.svgUtmarkt Guld.svgUtmarkt Guld.svgUtmarkt Guld.svgUtmarkt Guld.svg[1]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]