Bakonydraco

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bakonydraco
Holotip
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Red: Pterosauria
Podred: Pterodactyloidea
Porodica: ?Azhdarchidae/?Tapejaridae
Rod: Bakonydraco
Ősi, Weishampel & Jianu, 2005

Bakonydraco je rod pterosaura aždarkoida iz gornjokredske (santonij) Formacije Csehbánya u Gorju Bakony (Iharkút, Vespremska županija, zapadna Mađarska).

Naziv su mu 2005. dali David Weishampel, Atilla Ősi i Jianu Coralia. Nomenklaturni tip je Bakonydraco galaczi. Naziv roda potiče od Gorja Bakony i latinske riječi draco, koja znači "zmaj". Naziv vrste galaczi dat mu je u čast profesora Andrása Galácza, koji je pomogao autorima u Istraživačkom projektu Iharkút, gdje se još od 2000. godine u otvorenom rudniku boksita otkrivaju fosili, među kojima su i ostaci pterosaura.

Bakonydraco se zasniva na holotipu MTM Gyn/3, gotovo potpunom spoju dvije strane donje čeljusti. Također mu je priključen paratip MTM Gyn/4, 21, koji se sastoji od dijelova simfize druge čeljusti; moguće je da mu aždarkidske kosti krila i vratni pršljenovi sa istog područja također pripadaju.[1]

Bakonydraco galaczi.

U donjoj vilici nije bilo zuba, a njena lijeva i desna polovina bile su srasle od oko polovine svoje dužine do vrha u jedan zašiljen dio, koji je bio spljošten sa strane i vertikalno se širio, zbog čega je pri pogledu sa strane izgledao kao vrh strijele ili koplja. To širenje javlja se i na donjem kraju i gornjoj površini, gdje najdalja tačka odgovara transversnom grebenu koji dijeli pravu stražnju polovinu simfize od šiljastog prednjeg kraja. Čeljust MTM Gyn/3 duga je 29 centimetara, a raspon krila tog roda procjenjuje se na 3,5 do 4 metra, što znači da je on bio pterosaur srednje veličine. Budući da su čeljusti relativno više nego kod ostalih aždarkida i slične čeljustima roda Tapejara, Bakonydraco se možda hranio drukčije od ostalih aždarkida. Moguće je da je bio ribojed (lovac na malene ribe) ili voćojed. Otkriće tog roda uspostavlja prisustvo aždarkida u kasnokredskoj Mađarskoj, ukazujući na to da su tu, kao i drugdje, postali dominantni pterosauri.[1]

Andres & Myers (2013) su predložili da je Bakonydraco zapravo tapežarid,[2] sestrinski takson rodova Tapejara i Tupandactylus. Uistinu, izvorni članci u kojima je ta vrsta opisana uspoređuju holotipsku čeljust sa rodovima Tapejara i Sinopterus,[1] implicirajući njegovu bliskost tom kladusu (ili barem znatnu konvergenciju). Ako je Bakonydraco tapežarid, on predstavlja jedinog poznatog kasnokredskog tapežarida (osim malo starijeg Caiuajara dobruskii).

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ösi, Attila; Weishampel, David B.; Jianu, Coralia M. (2005). „First evidence of azhdarchid pterosaurs from the Late Cretaceous of Hungary” (PDF). Acta Palaeontologica Polonica 50 (4): 777–787. Pristupljeno 2009-07-28. 
  2. DOI:10.1017/S1755691013000303
    This citation will be automatically completed in the next few minutes. You can jump the queue or expand by hand