Augustus Pitt Rivers

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ogastus Pit Rivers
Ogastus Pit Rivers
Ogastus Pit Rivers
Datum rođenja 14. april 1827. (1827-04-14)
Jorkšir
Datum smrti4. maj 1900. (73 godina)
Viltšir
ŠkolaKraljevska vojna akademija Sandherst

Ogastus Henri Lejn Foks Pit Rivers (engl. Augustus Henry Lane Fox Pitt Rivers; 14. april 1827 — , 4. maj 1900) je bio oficir engleske vojske, etnolog i arheolog. Značajan je njegov, za to doba, inovatorski metodološki pristup i napredak u praksi arheoloških iskopavanja.

Pit Rivers se kasno posvetio iskopavanjima, ali je značajno doprineo razvoju tipološkog proučavanja artefakata, baveći se uz to terenskim radom u Engleskoj i Irskoj. Zahvaljujuć nasledstvu, postao je vlasnik velikog imanja u Krenborn Čejsu u Veseksu, jednom od arheološki najbogatijih delova Engleske. U periodu od 1880-1900. posvetio se proučavanju toga kraja.

Zbirka u Pit Rivers Muzeju u Oksfordu

Prihod koji mu je posed donosio omogućio je Pit Riversu da stalno zaposli arheološke pomoćnike, a sopstvene nadničare iskoristi u iskopavanju niza spomenika od neolitskih humki do srednjovekovnih zdanja. Prvo iskopavanje otpočeo je u Irskoj šezdesetih godina 19. veka. Posvetio je veliku pažnju artefaktima, lokalitetima i nepokretnim nalazima. Beležio je ne samo artefakte već i kontekst u kojem su pronađeni.

Pit Riversova tehnika iskopavanja nije bila revolucionarna, već pedantna, metodična i precizna u skladu s njegovim vojnim obrazovanjem. Svoja iskopavanja i nalaze veoma iscrpno objavljivao u seriji obimnih svezaka, opremljenih mnoštvom ilustracija i tabelama relikata, koje su i danas važan izvor informacija.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]