Astromonske opservatorije Kazanjskog univerziteta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Astronomske opservatorije Kazanjskog univerziteta
Svjetska baštinaUNESCO
 Rusija Kazan
Registriran:2023.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Astronomske opservatorije Kazanskog univerziteta izgrađena je 1837. godine u gradu Kazanj, Tatarstan, Rusija. Sastoji se od dva dijela.

Astronomska opservatorija Kazanskog univerziteta izgrađena je 1837. godine, i nalazi se u istorijskom centru Kazana, na univerzitetskom kampusu. Karakteriše je polukružna fasada i tri kule sa kupolama izgrađene za smeštaj astronomskih instrumenata. Nedaleko od opservatorije otvoren je moderan obrazovno-zabavni kompleks, uključujući planetarijum i astropark.[1]

Astronomska opservatorija Engelhardtova se nalazi 20 km zapadno od Kazanja u selu Oktjabrski, u Zelenodolskom regionu Tatarstana na nadmorskoj visini od 92 metra. Od 1903. zove se Engelhardtova opservatorija. Osnovao ju je D. I. Dubjago, nakon što mu je uvažena molba D. I. Dubyaga za dobijanje sredstava i dodjeljeno zemljište za izgradnju opservatorije. Kamen temeljac za zgrade opservatorije postavljen je 7. marta 1899. godine. Sredsta je oberbijedio Vasilij Pavlovič Engelhardt (ruski - Василий Павлович Энгельгардт (1828—1915)), ruski astronom i javni radnik. Opservatorija je opremljena opremom koju je Engelhardt prenio na Univerzitet u Kazanu 1897. godine. Razlog osnivanja bilo je otežano posmatranja u centru grada (jaka izloženost svjetlu).

Engelhardtova astronomska opservatorija

Dizajn meridijanske sale omogućio je brzo izjednačavanje spoljašnje i unutrašnje temperature, što je dvoranu učinilo jedinstvenom. Pored glavne zgrade opservatorije izgrađene su i dvije drvene kućice sa kliznim krovovima za posmatranje malim prijenosnim instrumentima. Godine 1908. izgrađena je kamena kula sa rotirajućom kupolom za heliometar i druga drvena stambena zgrada. Godine 1914. izgrađena je treća stambena zgrada, zatim paviljon za astrograf. Godine 1934. počela je izgradnja seizmičkog podruma.

Kompleks sadrži naučne odsjeke za: meteorologiju, astrometriju, fotografsku astrometriju i dizajnersku grupu. Očuvana je u kompletu sa astronomskim instrumentima i danas obavlja uglavnom obrazovne funkcije. [2]

Astronomske opservatorije Kazanjskog univerziteta su 2023. god. uvrštene na listu UNESCO-ove svjetske baštine.[3][4][5]

Izvori[uredi | uredi kod]