As-Salt

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
As.salts
Svjetska baštinaUNESCO
 Jordan
Registriran:2021.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii, iii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

As-Salt, također poznat kao Salt, je stari trgovački grad i administrativni centar u zapadnom središnjem Jordanu. Naziv potiče od latinske riječi saltus, što znači "šuma".

Nalazi se na starom glavnom putu koji vodi od Amana do Jerusalima, na visoravni Balqa, oko 790-1.100 metara nadmorske visine, na prevoju tri brda, blizu doline Jordana. Jedno od tri brda, Jabal al-Qal'a, mjesto je srušene tvrđave iz 13. vijeka. Glavni je grad Jordanske pokrajine Balqa.

Predpostavlja se da ga je podigla makedonska armija za vrijeme Aleksandra Velikog. U vizantijsko doba bio je poznat kao Saltus i bio je sjedište biskupije. Naselje su uništili Mongoli, a zatim je obnovljeno za vrijeme vladavine mamelučkog sultana Baibarsa (1260.–1277.).

Svjetska baština[uredi | uredi kod]

U gradu se nalaze velike javne zgrade i privatne rezidencije koje su izgrađene od žutog krečnjaka. Arhitektura građevina predstavlja mješavinu narodnih i modernih arhitektonskih utjecaja, te vještu izradu. Urbanizam je prilagođen strmoj naboranoj topografiji, sa mrežom međusobno povezanih stepeništa, javnih trgova, ulica i slobodnih prostora .

As-Salts proglašen je Svjetskom baštinom UNESCO-a na sjednici komiteta UNESCO-a 2021. godine.[1][2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Jordan, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 10. 1. 2024. 
  2. „As-salt”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 8. 1. 2024.