Art mac Cuinn

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Art mac Cuinn ("sin Connov"), također poznat kao Art Óenfer (doslovno "jedan čovjek", preneseno "usamljeni", ili "sin jedinac"),[1] bio je, prema, irskim srednjovjekovnim legendama i tradiciji, veliki kralj Irske.

Bio je sin kralja Conna od Sto Bitaka i Eithne Táebfada, a prema legendi je imao brata po imenu Connla, koji je zbog ljubavi prema vilenjakinji otišao u zemlju Mag Mell; tada je stekao nadimak "jedinac". Za vrijeme očeve vladavine je u Irsku od strane Tuatha De Dannana protjerana vilenjakinja Bé Chuille, koja se zaljubila u Arta, ali je nakon smrti Eithne odlučila da se uda za Conna i, nastojeći izbjeći komplikacije, nagovorila Conna da na godinu dana protjera Arta. Art se vratio nakon što je Irsku pogodila glad, a poslije pobjede u igri fidchell prisilio Be da napusti Irsku.

Nakon Connove smrti je prijestolje naslijedio Artov šurjak Connaire Coem. Kada je Connairea u bitci kod Gruitinea ubio Nemed, sin Sroibcennove, Art je preuzeo prijestolje. Vladao je sljedećih dvadeset ili trideset godina, za vrijeme kojih su Conaireovi sinovi vodili osvetnički rat protiv Nemeda i njegovih saveznika, sinova Ailill Auloma.

U jednom od tih sukoba je Ailillov posinak Lugaid mac Con ranjen kopljem u bedro, a poslije protjeran iz Irske. Došavši u Britaniju, sklopio je savez sa Benne Britom, sinom tamošnjeg kralja, te se sa najamničkom vojskom iskrcao u Irskoj. U bitci kod Maigh Mucruimhea u Connachtu je porazio i ubio Arta.[2] Prema legendi je noć prije bitke Art ugošćen od lokalnog kovača po imenu Olc Acha, kome je prorečeno da će od njegove loze "nastati velika čast". Olc je tada dao vlastitu kćer Achtan da spava sa Artom, pa je te noći začet Artov sin Cormac.[3] Prema Keatingovoj verziji je, pak, Achtan bila službena Artova ljubavnica; supruga i majka druge djece je bila Medb Lethderg.[4]

Lebor Gabála Érenn navodi kako je Art vladao u doba rimskog cara Komoda (180-192).[5] Kronologija Keatingove Foras Feasa ar Éirinn mu vladavinu smješta u period 143-173, a Annals of the Four Masters u period 165-195.

Porodično stablo[uredi | uredi kod]

 
 
 
 
 
 
Fedlimid Rechtmar
 
Cathaír Mór
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Conn Cétchathach
 
Eithne Táebfada
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Medb Lethderg
 
Art mac Cuinn
 
Achtan
 
Saruit
 
Macnia mac Lugdach
 
Sadb
 
Conaire Cóem
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cormac mac Airt
 
Eithne Ollamda
 
Lugaid mac Con
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cairbre Lifechair
 
Diarmuid Ua Duibhne
 
Gráinne
 
Fionn mac Cumhaill
 
Aillbe
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Connachta
 
{{{ UIN }}}
 
Airgíalla
 
Colla Da Chrioch
 
Uí Maine

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Dictionary of the Irish Language, Compact Edition, Royal Irish Academy, 1990, pp. 299-300, 485
  2. Annals of the Four Masters M165-195
  3. "The Battle of Mag Mucrama" (translator unknown)
  4. Geoffrey Keating, Foras Feasa ar Éirinn 1.43
  5. R. A. Stewart Macalister (ed. & trans.), Lebor Gabála Érenn: The Book of the Taking of Ireland Part V, Irish Texts Society, 1956, p. 335
Prethodi:
Conaire Cóem
veliki kralj Irske
LGE 2. vijek
FFE 143-173
AFM 165-195
Slijedi:
Lugaid mac Con