Arnulf od Metza

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveti Arnulf od Metza

Rođen/a cca. 582, Lay-Saint-Christophe
Umro/la 640, Remiremont
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 18. jul
Atributi sa štapom u ruci
Zaštitništvo pivari
Karolinška dinastija
Pipinidi
Arnulfinzi
Karolinzi
poslije Sporazuma u Verdunu (843)

Sveti Arnulf od Metza (Lay-Saint-Christophe, Meurthe-et-Moselle, cca. 582 — 640) bio je franački biskup Metza i velikodostojnik na merovinškom dvoru Austrazije. Poticao je iz plemićke porodice, a otac mu je bio Baudgisel II od Akvitanije. Oko 596. se oženio za ženu po imenu Dode ili Doda, koja mu je rodila sinove - Chlodulfa i Anegisela. U mladosti je došao u Metz služiti na dvoru kralja Teudeberta II. Tamo je imenovan vojvodom (dux) na Scheldi.

Nakon Teudebertove smrti je vlast preuzela Brunhilda. Arnulf je proglašen biskupom Metza, ali se povezao sa kraljevskim majordom Pipinom Landenskim te podigao pobunu koja je dovela do svrgavanja i pogubljenja Brunhilde 613. te ponovno ujedinjenja franačke države pod Klotarom II. Nakon toga je Arnulf služio kao savjetnik kralja Dagoberta I.

Oko 628. se povukao iz politike i otišao u Vogeze gdje je već ranije njegov prijatelj Romaric bio osnovao opatiju Remiremont. Tamo je kao redovnik proživio posljednjih dvanaest godina života.

Njegov sin Ansegisel se oženio za Pipinovu kćer Beggu, a njegov sin (i Arnulfov unuk) je Karlo Martel, prvi kralj iz Karolinške dinastije.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]