Arnautovići

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Arnautovići


Krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton/Županija Zeničko-dobojski kanton
Opština/Općina Visoko
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 487
Geografija
Ostali podaci
Pozivni broj 032

Arnautovići su naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Visoko koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 487 stanovnika.[1]

Geografija

[uredi | uredi kod]

Istorija

[uredi | uredi kod]

U naselju Arnautovići nalazi se arheološko područje Mile, gdje se nalazila crkva sv. Nikole i franjevački samostan. Tu se i održavao Velikoi rusag bosanski. Ubraja se među najvažnije lokalitete srednjovjekovne visočke doline.

Naselje Arnautovići (naziv je dobilo u 17. ili 18. stoljeću) - srednjovjekovne Mile- smješteno je u Visočkom polju, na desnoj strani Bosne, blizu ušća rječice Goruše. Okruženo je visokim nasipom željezničke pruge, cestom i koritom rijeke Bosne. Prema sjeveru je tuda vodio put za poznata historijska i kulturna srednjovjekovna mjesta Sutjesku i Bobovac, a prema jugu za Podvisoki i Fojnicu.

Lokalitet na kojem se nalaze ostaci crkve zove se Zidine ili Crkvina, nalazi se uz sjeverni rub sela, blizu desne obale Bosne.

Na današnji izgled područja poseban utjecaj imala je gradnja željezničke pruge 1947. godine. Tom prilikom ruševine su grubo poravnate i na njima podignute barake za smještaj omladinskih radnih brigada. Kasnije je izgrađena cesta, kojom je područje zajedno sa crkvom presječeno na dva dijela. Uz put su građeni privatni stambeni objekti, od kojih se jedan nalazi neposredno uz lokalitet.

Stanovništvo

[uredi | uredi kod]
Nacionalnost 1991.
Muslimani 479
Srbi 5
Hrvati 0
Jugosloveni 2
ostali 1
Ukupno 487

Privreda

[uredi | uredi kod]

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]