Araucaria excelsa

Izvor: Wikipedia
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Araucaria excelsa
Status zaštite
Status iucn3.1 VU.svg

Status zaštite: Osjetljivi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Pinophyta
Razred: Pinopsida
Red: Pinales
Porodica: Araucariaceae
Rod: Araucaria
Vrsta: A. heterophylla

Araucaria excelsa ili Araucaria heterophylla (engl. Norfolk Island Pine) je dugogodišnji zimzeleni četinar iz porodice Araucariaceae. Prepoznatljiv je i kao sobna jela ili Araukarija. Iako potiče sa Ostrva Norfoka, Araucaria excelsa rasprostranjena je širom sveta. U prirodnom staništu može da naraste i preko 70 m, dok se u sobnim uslovima razvija do 150 cm. Zbog svoje sličnosti sa jelom, koristi se i kao novogodišnje ukrasno drvo.

Opis biljke[uredi | uredi kôd]

Izgled lišća starijeg Araucaria excelsa.
Sivo-crno stablo Araucaria excelsa.

Araucaria excelsa potiče sa južnopacifičkih ostrva, gde je otkrivena 1793. godine. Veoma je slična srodnoj čileanskoj Araucaria araucana. U zavisnosti gde se uzgaja može da dostigne visinu od 50 cm do 70 m. Najviše joj prija umerena kontinentalna klima od -5 °C do 21 °C, ali uspeva da opstaje i u kratkoročnim vrućinama i hladnoćama. U prvim godinama rasta Araucaria excelsa karakteriše simetrično raspoređene grane sa tamnozelenim igličasti lišćem. U kasnijim godinama, simetričnost se gubi. Biljka je bez mirisa i ne cveta. U prvim godinama života osetljiva je na bele i zelene vaši. Previsoka temperatura dovodi do opadanja iglica. Loše zemljište može da prouzrokuje manji rast i bleđu boju.

Značaj[uredi | uredi kôd]

Pored ulepšavanje otvorenih površina, Araucaria excelsa se koristi i kao sobna biljka, a ponekad i kao zamena za novogodišnju jelku. Ukoliko se koriste kao jelka, preporučuje se da se na njoj ne stavljaju ukrasi koji daju toplotu (sijalice, lampice, svećice...) jer može doći do opadanja iglica

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Nega sobnog cveća; David Longman,

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kôd]