Apalači

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Apalači

Pogled na Planinu Mitchell
Nadmorska visina: 2.037
Mesto:  SAD,  Kanada
Koordinate:36°00′N 82°00′E / 36.000°N 82.000°E / 36.000; 82.000
Topo. mapa:
Starost stena:paleozoik oko 400 milijuna godina

Apalači ili Apalačke planine (engleski: Appalachian Mountains) su planinski masiv koji se proteže duž istočne obale Sjeverne Amerike.

Apalači su stari oko 400 milijuna godina, te su u usporedbi s mladim planinskim lancima Himalaja, Stjenjak (Rocky Mountains) i Alpe najstarije planine na svijetu. Ime su dobile po autohtonom indijanskom plemenu Apalachee. Danas imaju sva obilježja jedne posebne regije, kao jedinstveni kulturni prostor - Apalačija (Appalachia). [1]

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Apalači se prostiru u dužini od 2400 km od sredine Alabame (od rijeke Mississippi) na jugu, sve do kanadskog otoka Newfoundland i Zaljeva Saint Lawrence na sjeveru - Long Range Mountains. Lanac je podjeljen velikim riječnim dolinama i visoravnima u manje planinske masive. Apalači su nisko gorje blagih padina i zaobljenih vrhova, prosječne visine 900 metara. Najviši vrh Apalačija je Mount Mitchell u Sjevernoj Karolini od 2 037 metara, to je ujedno i najviši vrh u Americi istočno od rijeke Mississippi.
Masiv Apalači dijeli se u tri grupe;

Najviši vrhovi[uredi | uredi kod]

Geološka karta Apalačijskih planina
Blue Ridge Montain dio Apalačijskih planina

Apalači u historiji[uredi | uredi kod]

Apalačke planine bile su prva granica do koje su se prvi engleski doseljenici naseljavali, one su im predstavljale realnu prepreku na putu prema zapadu i tokom cijelog 17. vijeka i velikim dijelom 18. vijeka predstavljale su granicu iza koje se prostirao famozni prvi - divlji zapad.

Na kraju Sedmogodišnjeg rata (Francusko-indijanski rat) 1763, britanski kralj George III je svojom objavom proglasio Apalačke planine granicom dokle se smiju naseljavati bijeli naseljenici, kao prijateljsku gestu prema indijskim plemenima koja su u savezu s Britanijom ratovala protiv Francuske.[2] Međutim, to kraljevo obećanje, nije dugo održano, već 1770 poveo je Daniel Boone grupu naseljenika Apalačke planine i osnovao prva bijelačka naselja u Kentuckyju, sa njim je na taj pohod kao geometar krenuo i kasniji američki predsjednik George Washington.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. [„The Appalachian Region - Appalachian Regional Commission (en). Arhivirano iz originala na datum 2008-12-02. Pristupljeno 2011-02-24.  The Appalachian Region - Appalachian Regional Commission (en)]
  2. Colin Gordon Calloway: The Scratch of a Pen, 1763 and the Transformation of North America, Oxford University Press, 2006, str 92. (en)

Vanjske veze[uredi | uredi kod]