Antioh I Soter

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Srebrenjak Antioha I. Na grčkom piše ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ (kralj Antioh).

Antioh I Soter (324/323. pne. -261. pne. ) bio je car Seleukidskog carstva. Vladao je od 282. pne. -261. pne. .

Teško održanje velikog carstva i pobeda nad Galima[uredi | uredi kod]

Kada mu je ubijen otac Seleuk 281. pne. , pred njim se našao težak zadatak održanja velikog carstva. Odmah izbija pobuna u Siriji. Antioh odustaje od osvajanja Makedonije i Grčke. Sa Ptolemejem II sklapa mirovni sporazum. U Maloj Aziji nije uspevao da pokori Bitiniju ili Kapadokiju. Suočio se sa invazijom keltskih Gala na Malu Aziju 278. pne. , ali u borbama sa njima pobeđuje pa je prozvan Soter ("spasilac" ).

Stalni sukobi sa Egiptom zbog Sirije[uredi | uredi kod]

Pri kraju 275. pne. ponovo se otvara stari problem Sirije, tačnije doline Beka. To je stalna sporna tačka između Ptolemejida i Seleukida još od podele 301. pne. . Zbog Sirije izbija Prvi sirijski rat. Dolina Beka je ostala u vlasti Ptolemejida, ali Seleukidi su nastavili da polažu svoje pravo na taj deo Sirije. Rat nije mnogo menjao granice dva carstva, nego su samo gradovi kao Damask i obalna područja Male Azije menjala gospodare.

Poraz od Pergama[uredi | uredi kod]

Oko 262. pne. Antioh pokušava da osvoji brzorastuću silu Pergam. Međutim blizu Sarda je poražen 262. pne. , a brzo posle toga 261. pne. umire. Najstarijeg sina je ubio zbog pobune, tako da ga nasleđuje drugi sin Antioh II.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Antioh I Soter
Rođen/a: 324. pne. Umro/la: 261. pne.
Prethodi:
Seleuk I Nikator
Seleukidski kralj
281–261. pne.
Slijedi:
Antioh II Theos