Antilibanon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Planina Hermon pokrivena snijegoma, gledana sa planine bental
PSatelitska snimka Libanona. Bijeli, snijegom prekriveni vrhovi blizu obale prikazuju Anti-Libanonske planine

Antilibanon ili Antilibanonske planine je zapadnjački naziv za istočnolibanonski planinski lanac (arapski: جبال لبنان الشرقية) koji se proteže u smjeru jugozapad-sjeveroistok i čini većinu prirodne granice između Sirije i Libanona.[1] Većina planinskog lanca leži u Siriji.

Njegovo zapadnjačko ime (Antilibanon) dolazi od grčke Anti-Libanus, u kojem prefiks "anti" znači "nasuprot". Kreće se istočno od i paralelno (suprotno) na području planine Libanon. Također njego južni kraj je unutar Golanske visoravni. Prema zapadu leži dolina koja ga odvaja od Libanona u rasponu središnjem Libanonu – doline Beqaa na sjeveru i doline rijeke Hasbani rijeke na jugu. Na istoku, u Siriji, nalazi Istočna visoravan koja sadrži grad Damask.

Antilibanonski lanac je dugačak oko 150 km. Na sjeveru, proteže se na gotovo geografskoj širini sirijskog grada Homs. Na jugu, u rasponu coalesces s Golanskoj visoravni visoravni, ali uključuje i najviših vrhova Hermon (Jabal el-Šeik, na arapskom), na 2814 metara, i Ta'la't Musa, na 2669 metara. Ovi vrhovi su veći dio godine pokriveni snijegom, a nalaze se na libanonsko-sirijskoj granici.

Izvori

[uredi | uredi kod]