Antikiterski mehanizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Antikitera mehanizam (glavni fragment).
Crtež koji pokazuje način rada mehanizma iz Antikitere.

Veruje se da je Antikitera mehanizam antički mehanički kalkulator (takođe se opisuje kao prvi „mehanički računar[1][2]) koji je služio za računanje astronomskih pozicija. Otkrio ga je 1901. godine lovac na morske sunđere u olupini potopljenog trgovačkog broda kod grčkog ostrva Antikitera, između Kitere i Krita. Datiran je u 82. pne. Analize teksta pronađenog uz mehanizam sugerišu da je aparat korišćen 15-20 godina pre toga.[3] Tehnološki artefakti slične složenosti nisu se pojavljivali narednih hiljadu godina.[4]

Dimenzije mehanizma su 33 cm (visina), 17 cm (širina) i 9 cm (debljina). Napravljen je od bronze i smešten u okvir od drveta. Na njemu je ispisan tekst od oko 3.000 slova, koji je dešifrovan u poslednjih par godina. Tekst je neka vrsta uputstva za upotrebu, sa odeljcima o astronomiji, geografiji i mehanici. Ostaci mehanizma sa Antikitere se čuvaju u Nacionalnom arheološkom muzeju u Atini.

Britanski naučnik i istoričar Derek de Sola Prajs objavio je 1952. godine rad u kojem je objasnio astronomsku namenu ovog mehanizma. On je zaključio da Antikitera mehanizam predstavlja simulator kretanja planeta oko Sunca i da se može nazvati prvim analognim računarom.

Aparat ima 30 sačuvanih zupčanika (pretpostavlja se da ih je ukupno bilo 37). Zubi zupčanika imaju oblik jednakostraničnog trougla. Datum bi se u mašinu uneo mehanički, a aparat bi dao podatke o položaju Sunca, Meseca i druge astronomske podatke. Nije još izvesno da li se mehanizam zasnivao na geocentričnom ili heliocentričnom principu. Imao je 3 glavna kružna indikatora, jedan napred, i dva pozadi. Prednji indikator je bio podeljen na sektore meseci godine egipatskog kalendara. Unutar njega, postojala je podela sa grčkim simbolima zodijaka. Julijanski kalendar je uveden u upotrebu 50-100 godina posle nastanka ovog aparata. Spreda su postojale bar tri kazaljke, jedna za datum, a druge dve kao indikacija položaja Sunca i Meseca. Mehanizam je dizajniran tako da uzima u obzir promenljivu ugaonu brzinu Meseca i prikazuje njegove faze na sfernom modelu.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. The Antikythera Mechanism Research Project Arhivirano 2008-04-28 na Wayback Machine-u, Dobavljeno 01.07.2007
  2. Citat Vašington posta:
    Zamislite da bacite moderni laptop u more, i da ostavnike naučnike iz strane kulture da se začuđeno češkaju nad korodiranim ostacima vekovima kasnije. Eksperti su u četvrtak izjavili da je rimski moreplovac učinio nešto slično tome pre 2.000 godina na moru u južnoj Grčkoj.
  3. Jo Marchant: In search of lost time, Nature, 29. novembar 2006
  4. Planetary gears, Nature 444 (7119).