Anti-Libanonske planine

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Planina Hermon pokrivena snijegoma, gledana sa planine bental
PSatelitska snimka Libanona. Bijeli, snijegom prekriveni vrhovi blizu obale prikazuju Anti-Libanonske planine


Anti-Libanonske planine je zapadnjačkii naziv za istočnolibanonski planinski lanac (arapski: جبال لبنان الشرقية)., koji se proteže u smjeru jugozapad-sjeveroistok i čini većinu prirodne granice između Sirije i Libanona. [1] Većina planinskog lanca leži u Siriji.


Njegovo zapadnjačko ime (Anti-Libanon) dolazi od grčke Anti-Libanus, u kojem prefiks "anti" znači "nasuprot".Kreće se istočno od i paralelno (suprotno) na području planine Libanon. Također njego južni kraj je unutar Golanske visoravni. Prema zapadu leži dolina koja ga odvaja od Libanona u rasponu središnjem Libanonu – doline Beqaa na sjeveru i doline rijeke Hasbani rijeke na jugu. Na istoku, u Siriji, nalazi Istočna visoravan koja sadrži grad Damask.

Anti-Libanonski lanac je dugačak oko 150 km. Na sjeveru, proteže se na gotovo geografskoj širini sirijskog grada Homs. Na jugu, u rasponu coalesces s Golanskoj visoravni visoravni, ali uključuje i najviših vrhova Mount Hermon (Jabal el-Šeik, na arapskom), na 2814 metara, i Ta'la't Musa, na 2669 metara. Ovi vrhovi su veći dio godine pokriveni snijegom , a nalaze se na libanonski-sirijske granice.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]