Ante Gugo

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ante Gugo (Knin, Jugoslavija, 10. listopada 1963.) je hrvatski novinar i publicist. Bio je dugogodišnji novinar Slobodne Dalmacije kojoj je bio i urednik.[1]

Životopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Rodio se je 1963. u Kninu. Novinarstvom se bavi od dolaska na studij u Zagreb, od 1984. godine. Objavljivao je u Poletu. Bio je među prvim novinarima Radija 101. Do 1988. godine bio je urednik u Studentskom listu, kad su ga ondašnje vlasti zabranile. Uslijedio je milicijski i sudski progon. Nakon toga surađuje sa slovenskim listom Mladinom. Poslije je postao stalnim suradnikom tjednika Danas iz Zagreba. Njegovi najplodniji novinarski dani tek su slijedili. Počeli su kad se je zaposlio u splitskom tjedniku Nedjeljnoj Dalmaciji u kojoj je od listopada 1991. pisao pod pseudonimom Jurica Šimić. Pisanje pod pseudonimom bilo je zbog toga što mu je najuža obitelj ostala na području koje je bilo pogođeno balvan-revolucijom i do kraja rata bilo je pod okupacijom. Tek kad mu je obitelj uspjela izaći s okupiranog područja Republike Hrvatske, nakon 17. veljače 1993., Gugo opet piše pod pravim imenom. U izdavačkoj kući Slobodna Dalmacija bio je politički komentator, šef dopisništva i zamjenik glavnog urednika. Bio je jedan iz mlađe garde uglednih hrvatskih novinara.

Gugo je u to vrijeme surađivao s televizijskim kućama. Bio je urednik i voditelj političkih emisija.

Lipnja 2001. godine otišao je iz Slobodne Dalmacije jer se nije slagao s upletanjem političkog vrha u njezinu uređivačku politiku. Prešao je u politički tjednik Fokus, koji je bio pred gašenjem. U tom je listu postao glavni urednik i pod njegovim uredovanjem Fokus je postao najjači politički oporbeni tjednik kojem je rasla naklada.

Pisao je i za list Arenu.[1]

Siječnja 2003. postao je direktor i urednik Dubrovačkog vjesnika, kojem je na čelu bio nepunih 13 mjeseca, sve do kraja veljače 2004. godine.[1]

Danas piše kolumne za portal Politika Plus.[2]

1995. objavio je knjigu Da se ne zaboravi.

Objavio je 2001. knjigu Politički labirint, koja je izbor Guginih tekstova u razdoblju između 9. svibnja 2000. i 25. ožujka 2001. godine.

Nagrade i priznanja[uredi - уреди | uredi izvor]

Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića (1995.)[3] za zasluge u kulturi.

Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata. Dobio je više odličja za za zasluge u Domovinskom ratu.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

RomanH-01.pngI, heavily serifed.pngRomanC-01.png Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Hrvatskog informativnog centra. Vidi Dopusnicu Hrvatskog informativnog centra.