Antarktičko poluostrvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Antarktičko poluostrvo

Antarktičko poluostrvo (69°30′S, 065°00′W) je najseverniji deo kopna Antarktika i skoro jedini deo tog kontinenta koji se nalazi van Antarktičkog polarnog kruga. Leži na Zapadnoj hemisferi, odmah pored Južne Amerike. Izlazi iz linije između Kejp Adamsa u moru Vedel i seže u kopno do južno od ostrva Eklund, sve do Prajm Heda (63º13'S).

Upitno je vreme kada je Antarktičko poluostrvo prvi put viđeno, ali se sa sigurnošću zna da se to dogodilo tokom treće decenije 19. veka. Dogovorom između Nadzornog komiteta za antarktička imena SAD i britanske organizacije UK-APC 1964. godine rešeno je imene poluostrva. Do tada je u SAD bilo zvano „Palmerovo poluostrvo“ a u Velikoj Britaniji „Grahamova zemlja“. Grejamova Zemlja je danas deo Antarktičkog poluostrva severno od od linije koju čine Kejp Džeremi i Kejp Agasiz, dok je Palmerova Zemlja deo južno od te linije. U Čileu Antarktičko poluostrvo se zvanično zove Zemlja Bernarda O'Higinsa po čileanskom patrioti i antarktičkom vizionaru. Ostale zemlje španskog govornog područja, uključujući i Argentinu ovo poluostrvo zovu Antarktičkim (šp. Peninsula Antártica). U Argentini, koja na poluostrvu ima više baza i ljudstva od ma koje druge zemlje, poluostrvo se zove i „Zemlja Svetog Martina“ (šp. Tierra de San Martín).

Ostrvo je uglavnom u planinama, a njegov najviši vrh je otprilike 2.800 metara. Smatra se da su planine nastavak Anda iz Južne Amerike, a da ih spaja podvodni greben. Taj argument koriste Čile i Argentina za svoje teritorijalne pretenzije. Poluostrvo ima oštre litice sa kojih se glečeri slivaju u Larsenov ledeni zaliv (koji je doživeo značajno pucanje tokom 2002. godine).

Kako poluostrvo ima najumereniju klimu na Antarktiku, na njemu, kao i na okolnim ostrvima, nalazi se najveća koncentracija istraživačkih stanica na kontinentu.

Zaliv nade, koji se nalazi na koordinatama 63°23′S, 057°00′W, nalazi se severno od najservernijeg dela poluostrva, što je Prajm Hed na 63º13'S.

Butovo ostrvo i Skotova planina zakriljuju Lemarijev kanal na zapadnoj strani Antarktičkog poluostrva.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]