Anjozorobe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Anjozorobe
Ulica u Anjozorobeu
Ulica u Anjozorobeu
Ulica u Anjozorobeu
Koordinate: 18°13′S 47°31′E / 18.217°S 47.517°E / -18.217; 47.517
Država  Madagaskar
Provincija Toamasina
Regija Analamanga
Visina 1000
Stanovništvo
 - Urbano područje 17 802 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Anjozorobe na mapi Madagaskara
Anjozorobe
Anjozorobe
Anjozorobe na karti Madagaskara

Anjozorobe je grad u sredini Madagaskara od 17 802 stanovnika [1] u Provinciji Toamasina i Regiji Analamanga, administrativni centar istoimenog Distinkta Anjozorobe.

Historija[uredi | uredi kod]

Anjozorobe je osnovao legendarni malgaški kralj Andrianampoinimerina kome se taj kraj toliko dopao da se tu povukao živjeti iz Antananariva.

Anjozorobe je bio centar malgaških pobunjenika protiv francuske kolonijalne uprave krajem 19. vijeka. Oni su krili u šumama trstike uz korito rijeke Mananare sa svojim liderom Rabezavanom. Po ondašnjim francuskim izvorima, oni su tu mučili i ubili jezuitskog fratra Jacquesa Berthieua 8. juna 1896.[2]

Anjozorobe je danas poznat kao Madagaskarski Lourd (ili Međugorje) jer se u njegovoj okolici kod mjesta Ambohitantelija ukazala vidiocima 1990. sv. Marija.[3] Otada gomila hodočasnika posjećuje Anjozorobe.

Katedrala iz Anjozorobea

Posljednih godina, Anjozorobe prima pomoć od francuskog udruženja AMIF (Amitié Madagascar - Ile de France) uz čiju pomoć je podignuta brana na rijeci, i neki manji objekti.[4]

Etimologija[uredi | uredi kod]

Anjozorobe ima korijen u riječi - zoro, koja na malagaškom ima dvojako značenje, s jedne strane znači sveto, a s druge trska. Doista je na sjeveroistoku od grada, kultno sveto mjesto tradicionalnih animističkih vjerovanja, s druge strane korito rijeke Mananare prepuno je šumaraka trske.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Anjozorobe leži u središnjem gorju Madagaskara, na nadmorskoj visini od 1 000 m. Gradić se smjestio na par brežuljaka, na lijevoj obali rijeke Mananare usred gustih šuma. Anjozorobe je udaljen oko 92 km od glavnog grada Antananarivo nacionalnom cestom br. 3. u pravcu jugoistoka. Sjeveroistočno od grada na visini od 1 100 m (ispod brda Kamanja), izvire Mangaro - najveća rijeka na istoku Madagaskara.[5]

Šumski pojas Anjozorobe-Angavo je u decembru 2005. proglašen Parkom prirode, kao jedno od posljednjih područja divljine na Madagaskaru, koje nije doživjelo sječu i devastaciju. [6] Kroz park teče rijeka Mangaro, koja kod mjesta Ambohimanga ima veličanstvene slapove.

Klimatske karakteristike[uredi | uredi kod]

Anjozorobe ima mješavinu tropsko - umjereno kontinentalne klime s prosječnom temperaturom od 21-22 °C i dva različita godišnja doba, zimuod aprila do septembra, i ljeto od oktobra do marta kad pušu monsunski vjetrovi sa istoka i padaju kiše.


Klimatološki medijani za Analamanga
Mjesec jan-sij feb-velj mar-ožu apr-tra maj-svi jun-lip jul-srp aug-kol sep-ruj okt-lis nov-stu dec-pro godina
Srednji minimum (°C) 21 21 21 22 20 17 16 15 15 17 19 19 21
Izvor: [7]


Povezano[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]